OLD WINE, NEW BOTTLE (av Peter Jonsson)

Under de senaste 100 åren har Renju ändrat skepnad då och då. Små regelförändringar har tillkommit för att utjämna styrkeförhållandet mellan svart och vit. Men utvecklingen har hela tiden tryckt på. Spelarna har blivit bättre och bättre och analyserna allt grundligare.

De flesta öppningar betraktas av dagens bästa spelare som ospelbara, eftersom svart i praktiken har vinst. Några (I1 och I5) har ett för stort övertag för vit vilket naturligtvis innebär att de sällan föreslås. I11/D9 känner de bästa spelarna väl till och vit kan i bästa fall hoppas på remi. Vad som återstår är D3, D8 och D11 (se de senaste stortävlingarna). Frågan alla ställer sig är hur länge det dröjer innan de blir "sönderanalyserade". Med detta menas att en säker vinst upptäcks eller att alla de bästa spelarna känner till försvaren på de vassaste attackerna och fler och fler partier slutar i remi.

Observera att jag flera gånger hänvisat till "de bästa spelarna". För gemene man räcker nuvarande regler till och ligger man någonstans under 1800 på ratinglistan går det alltid bra att spela fritt luffarschack för att få ett jämnt spel.

Som bekant regnade det inte den dag Noa byggde arken och min uppfattning är att vi också bör ha ett mått av framförhållning. Mitt förslag till nya öppningsregler kanske inte är det allra bästa men förhoppningsvis ska det få fart på debatten och eventuellt generera nya idéer.

Mitt förslag är en lätt modifiering av ett förslag av Ikawa/Sagata som beskrivs i boken Five In A Row/Renju.

Spelare 1 sätter upp en av de 26 öppningarna. Spelare 2 sätter ut drag fyra och fem inuti 5x5-rutan. Efter drag fem har Spelare 1 möjlighet att byta färg. Sedan fortsätter spelet som vanligt även med förbudsdrag.

Jag anser att följande kriterier kan ställas upp för nya öppningsregler.

  1. STYRKEFÖRHÅLLANDET SVART/VIT SKA VARA JÄMNT. Detta förslag bör garantera detta.
  2. MÄNGDEN SPELBARA VARIANTER OCH DÄRMED TEORIMÄNGD SKA VARA STOR. Antalet varianter inkluderat övergångar är 26x22x21=12012. Av dessa borde många vara spelbara.
  3. "GAMMAL TEORI" SKA INGÅ. Förslaget uppfyller detta krav.
  4. ÖPPNINGSREGLERNA SKA VARA HÅLLBARA FÖR LÅNG FRAMTID. Det är svårt att sia, särskilt om framtiden. Detta måste kontrolleras mycket noga av "de bästa spelarna".
  5. ÖPPNINGSREGLERNA SKA VARA ENKLA. Ingen större skillnad jämfört med nuvarande regler.
  6. SPELET SKA HA EN GOD BALANS SPELTEKNIK/TEORI. Tyngdpunkten förskjuts en aning mot mer spelteknik. En spelare på toppnivå måste kunna behärska för honom nya situationer. Spelare 2 har naturligtvis möjlighet att arrangera "fällor" för sin motståndare men när varianten är spelad en gång så……..
  7. SPELET FÅR INTE ÄNDRA KARAKTÄR FÖR MYCKET. Spelet utgår precis som nu från mitten och utåt och skiljer sig inte dramatiskt från spel med nuvarande regler.
  8. PARTIERNA BÖR VARA MÖJLIGA ATT SORTERA OCH ATT LAGRA I EN DATABAS. Inga problem. Numrera 5x5-rutan från 1 till 25. En variant blir då I7-7-8. Ni förstår säkert vilken variant jag menar om ni börjar numreringen uppe i vänstra hörnet och går rad för rad.

Vad har då detta förslag för svagheter?

Trots att gammal teori ingår kan en del spelare tycka att det är för jobbigt att "börja om". Vi riskerar förstås att mista en del spelare. Å andra sidan kan andra få en nytändning.

En hemsk mardröm skulle vara om det inte går att göra en jämn position i någon av de 26 öppningarna t ex D13. Spelare 1 kan föreslå den och vinna både som svart och vit oavsett vad Spelare 2 föreslår för position. Den stora utmaningen blir att hitta en svag punkt här. Vad sägs om D13-7-9? Är det vinst för någon här?

Låt oss hoppas att några tyckte att detta var intressant. Skicka gärna synpunkter till mig på petejonsson@hotmail.com eller till Fem I Rad för publicering i nästa nummer.