LINKÖPING OPEN

av Bengt Nyberg

Linköping Open spelades 25-26 november 1995. Denna gång hade vi 10-årsjubileum och det blev även vår hittills största tävling med 60 deltagare, varav 24 vänner från Estland med före detta världsmästaren Ando Meritee i spetsen och mest ungdomar från 8-9 årsåldern och uppåt. Så förutom att det var EM-kval för svenskarna, så blev det även en landskamp. Av svenskarna hade Högsjö störst startfält med 22 deltagare varav 20 ungdomar, Jönköping sju deltagare, Linköping fem varav en hoppade av, se särskild artikel av Johan Åhrlin. Stockholm, Uppsala och Härnösand bidrog med varsin spelare.

Vi spelade gruppspel i två klasser. I Elitklassen där EM-kvalet avgjordes var vi 16 stycken. Vi började med grundspel i två 8-mannagrupper och avslutade med finalspel i fyra 4-mannagrupper och tog med oss resultat från grundspelet, summa nio ronder. Betänketiden var 45 min + förlängning 10 sten / 5 min och förlängningen fick användas i ett flertal matcher. Många matcher var hårda och jämna och en del oväntade resultat noterades. Till exempel Margus Tuvikene-Tomas Hagström 0-1, Tord Andersson-Bengt Nyberg 0-1 och Björn Wallgren-Stefan Karlsson 1-0 med flera.

Ando Meritee vann tävlingen till slut med Tord Andersson på andra plats och Stefan på tredje.

Vad beträffar landskampen kan väl sägas att bortsett från att Ando vann, så dominerade svenskarna stort, särskilt i den allmänna klassen.

Även i den allmänna klassen spelade vi gruppspel, grundspel i 6-mannagrupper, semifinal och final i 8-mannagrupper plus en 12-manna för platserna 33-44. Där blev det 15 ronder och mest spel med fria regler.

Här segrade Marcus Eriksson, Högsjö, tvåa blev Sven-Åke Pettersson, Högsjö och trea blev Kristian Gustavsson, Jönköping.

Vi i Linköping tackar alla deltagare som kom och gjorde tävlingen så stor och spännande. Vi tackar även alldeles särskilt vännen Bengt Asplund som hjälpte till så att alla spelare hamnade i rätta grupper och på rätta platser (delvis offrande sitt eget spel). STORT TACK! Även Daniel Nyberg som skötte sekretariatet skall ha ett stort tack.

Till höger segraren i elitklassen, Ando Meritee och till vänster segraren i allmänna klassen, Marcus Eriksson.