DÅ, NU OCH FRAMTID

STEFAN JANSSONS ÅRTIONDE

80-talet var verkligen Stefan Janssons årtionde. Det går se på vunna SM titlar men också på ratinglistan. Han ledde luffarschackets ratinglista 82-sommaren 92. En egen renju ratinglista fanns mellan 1983-89. Denna ledde Stefan 85-87 samt år 89. Han vann SM i Luffarschack 1981-84 (var ej med 85), 88 och 89 samt Renju SM 82, 83, och 1985. Kan ju till-läggas att mellan åren 1980-86 förlorade inte Stefan en enda luffar-schacksmatch.

90-TALET MED BREDARE ELIT

I början av 90-talet tog Ingvar Sundling över efter Stefan J. Ingvar var en duktig spelare också på 80-talet men fick stå tillbaka lite för Stefan. Ingvar vann SM 1990, 92 och 93 samt ledde ratinglistan från 1992 till maj 95???

Efter Ingvars dominans blev det jämnare. Mellan 94-95 har ledningen på ratingen växlat mellan Ingvar Sundling, Stefan Karlsson och Petter Gardström. Den sistnämde som gjorde comeback i Arjeplog VM 93 efter 1 1/2 års uppehåll har verkligen kommit tillbaka starkt.

Var det gäller SM och poängligan har dock Stefan dominerat de senaste åren. Han blev t ex svensk mästare både 94 och 95 samt poängliga vinnare 1991-94.

FRAMTIDEN

När jag skriver om bredd kontra elitsatsning kanske mina tongångar låter rättså pessimistiska. Det är inte direkt meningen utan jag vill bara poäng-tera att detta är en mycket viktig fråga och att det är ett stort problem.

Jag tycker att det här "nya" spelsystemet där lägst rankad spelare får välja ryskt eller renju är bra för sporten och jag tror också att den kommer att slå väl ut i framtiden. Se bara på Högsjö klubben där många ungdomar har börjat spela. I Högsjö tycker jag man klarat av fall de vill spela luffarschack eller renju på ett bra sätt. Jönköpingsklubben har många duktiga ungdomar på väg uppåt och jag tror det också kan komma flera spelare dit.

Enligt min uppfattning finns det ett behov av ett spel som luffarschack på marknaden. En mässa som ska hållas i Stockholm där bl a luffarschack har en plats hoppas jag ska ge lite publicetet.

Det som jag tror kan vara framtidens melodi är att se tillbaka lite. Man kan anordna flera mindre seriösa tävlingar som drar mer folk.

Vad det gäller den internationella biten tycker jag att det är roligt med det ökade nationella utbudet och jag hoppas det kommer fortsätta.