Den här bilden är från de första VM-tävlingarna i Kyoto i Japan 1989. Vinnaren Shigeru Nakamura sitter till vänster och 2:an Hideki Nara till höger. Nedan kan du läsa om en fil med 40 foton från luffarschackvärlden.

Välkommen till Svenska Luffarschackförbundet!

In English, please!

Välkommen också till internationella luffarschackförbundets (RIFs) hemsida. Luffarschack kallas internationellt för Renju. På riktiga tävlingar spelar man inte det som de flesta svenskar räknar som luffarschack dvs spel på en obegränsad spelplan och den som först får fem kryss eller ringar i rad vinner. I renju får den som börjar inte göra dubbeltreor, dubbelfyror eller mer än fem i rad. Det finns också sofistikerade öppningsregler. Reglerna beskrivs i en Windows Word 6.0 introduktionsfil på engelska som förutom reglerna innehåller spelets historia och upplysningar om bl.a. olika varianter av fem i rad spel t.ex pente som är mycket känt i USA. Internationella Renjuförbundets hemsida är till för alla varianter på fem i rad spel. Vi rekommenderar att du kontrollerar vilka filer som ligger i vårt hembibliotek. Delar av Svenska Luffarschackförbundets medlemstidning Fem I Rad publiceras där. Fem I Rad-filer innehåller alltid "fir" och filer på svenska innehåller alltid " sw". Om du vill komma till vårt hembibliotek så välj file://ftp.pi.se/pub/pc/games/renju/ men om du istället direkt vill välja introduktionsfilen nämnd ovan så väljer du r1rulhis.doc (64 Kb) och om du vill ha ett program i vilket du kan se mer än 1000 partier t.ex många partier från tre världsmästerskapstävlingar (Efter att ha startat programmet tryck F1, F8, F3 i följd och sedan kan du bläddra med pilarna mellan partierna) välj r2dafree.zip(112 Kb) och om du vill se 40 foton av historiska händelser och berömda spelare välj r3pic.zip(1132 Kb).

Du kan också finna ett mycket bra spel program " Renju for Windows" (Pröva att spela på nivån 1 Dan om du är en bra spelare) om du väljer renju.zip (373 Kb).

Det finns också många andra program att finna t.ex. de enklare luffarschackprogrammen med fritt spel gomoku.zip (52 Kb) eller gomoku2.zip(372 Kb) eller Pente-DOS-programmet pente.zip (20 Kb).

Vi känner bäst till DOS- och Windowsprogram men det finns också många andra program. Du kan finna andra program genom att t.ex använda en Archie Server ( Skriv bara ett av orden Renju, Gomoku eller Pente ock tryck på "Do It!") till exempel MS160 Archie Server Gateway i Norway. Du kan också finna program eller annan information om spelen genom att använda någon sökmaskin t.ex. Lycos.

Kanske är du matematiskt teoretiskt intresserad av spelet. I så fall kanske du vill se beviset för att den som börjar alltid kan vinna när man spelar vanligt fritt luffarschack.

Du kanske behöver Pkunzip eller WinZip för att packa upp filer med filändelsen zip eller LView för att kunna se fotona eller Ghostview för att kunna se beviset nämnt ovan. De här programmen finner du lätt med hjälp av Archie servern nämnd ovan.

Luffarschack har ännu ingen egen nyhetsgrupp på internet men luffarschack och andra fem i rad spel diskuteras i newsgroup rec.games.abstract.

Du kan bli årsmedlem i Svenska Luffarschackförbundet genom att sätta in 75 kr (35 kr för ungdomar som fortfarande går på ungdomsgymnasiet) på postgiro 929081-8. Om du har frågor eller vill prenumerera gratis på Renju Newsletter via e-mail ,var vänlig sänd ett meddelande till Tommy Maltell, eller faxa till 036-120417.


Svenska Luffarschackförbundets startsida såg ut så här den 23 mars 1995