KYU-PROVTAGNING


av Anders Bertilsson

Det har varit på tal ett tag att till Sverige införa ett system med hederstitlar enligt japansk modell. Vid årets förbundsstämma tillsattes därför en kommitté som fick till uppgift att utarbeta systemet Detta skulle bestå av ett antal nivåer för kyu- respektive dantitlar. Kyu-titlar är de titlar som ska vara möjliga att erhållas inte enbart utav elitspelare, utan av hela skalan från nybörjare till avancerade spelare. För att bli en dan-spelare måste man vara mycket duktig och visa framfötterna i tävlingssammanhang. Peter Jonsson har på egen hand arbetat fram ett förslag på vilka prestationer som ska krävas för respektive dantitel. Kyutitlarna som ska erhållas genom teoretiska prov har kommittén däremot jobbat tillsammans med. Målet var att till halvårsskiftet vara klara med regler för erhållandet av dessa kyutitlar. Detta mål blev glädjande nog uppfyllt och det finns nu möjlighet att genomgå dessa prov t.ex. i samband med en tävling.

Den lägsta kyutiteln är 15 kyu och den högsta 1 kyu. För samtliga nivåer består det teoretiska provet av fem delproblem. Fyra av dessa fem problem måste vara korrekt lösta för att erhålla den aktuella titeln. För nivåer mellan 15 och 6 kyu får provtagaren sätta upp problemen på bräde och prova sig fram till rätt lösning. Redovisningen sker sedan skriftligt, men i tveksamma fall kan vinsten spelas ut på bräde. För nivåer mellan 5 och 1kyu ska alla problemen lösas i huvudet. Provtagaren får då lösa problemen ett och ett och spela ut vinsterna då kontrollören sätter upp det starkaste försvaret.

Försökskaniner till att prova det nya systemet blev ett antal Högsjöungdomar som på ett träningsläger 3-9 juli fick ta sig an de mer eller mindre svåra problemen. De flesta fick börja med 15 kyu och kämpa sig uppåt i nivåerna, men ett fåtal av de spelstarkaste fick börja på en något högre nivå. Systemet var utslagsgivande och spelarna erhöll titlar i en fallande skala som motsvarar spelstyrkan ganska väl. Det visade sig att proven var ganska svåra så de flesta stannade på 13, 14 eller 15 kyu. De bästa titlarna fick: Hannes Hermansson 5 kyu, Marcus Eriksson 8 kyu och Linus Hermansson och Sven-Åke Pettersson 9 kyu. Slutomdömet var att provtagningen i stort varit mycket lyckad, men att det självklart ännu finns en del småsaker som måste justeras för att förfina systemet.

Från Högsjöklubben vill vi passa på att tacka Peter Jonsson som var med och gjorde vårt träningsläger till en mycket trevlig vecka. Hans 18 lektioner var mycket lärorika och dessa har förhoppningsvis hjälpt till att öka spelstyrkan både här och där. Lägret var för övrigt intensivt med fysiska aktiviteter instoppade här och där för att alla skulle orka med att sitta stilla och koncentrera sig på luffarschack flera timmar om dagen. Två tävlingar var också instoppade. Den första var en tidshandikapptävling och vanns av läraren själv - Peter Jonsson - som i finalen besegrade Marcus Eriksson, vilken tidigare slagit ut både Anders Bertilsson och Hannes Hermansson. Den andra tävlingen var mer seriös och här spelades det 11 ronder monrad. Spelarna hade att välja mellan att spela 2x15 min ryskt eller 1x30 min renju. För första gången lyckades Hannes med att vinna en tävling med vuxna detagare efter att bl.a. ha slagit Peter Jonsson. Tvåa om Anders Bertilsson och trea blev Peter.

Kyu-titlar som erhållits vid Högsjöklubbens provtagningar

5 Kyu:
Hannes Hermansson
8 Kyu:
Marcus Eriksson
9 Kyu:
Linus Hermansson
Sven-Åke Pettersson
11 Kyu:
Robert Karlsson
Tommy Pettersson
Tobias Wallén
12 Kyu:
Stefan Ragnarsson
13 Kyu:
Ami Hertzman
Johan Pettersson
John Skoogh
Simon Spångberg
14 Kyu:
Magnus von Mecklenburg
Johan Åhrlin
15 Kyu:
Viola Hast
Carl Hermansson
Robin Karlsson
Robert Lindqvist
Leo Ljung
Pierre Ljung
Mikael Sundberg