Århundradets renjumatch (av Björn Wallgren)

 

Den 14-16 november 1999 spelades vad många kallar ”Århundradets renjumatch”. Så som sig bör gick evenemanget av stapeln på renjuvärldens mest ”heliga plats”, nämligen Kyoto i Japan.

 

Det fanns flera sammanfallande orsaker till valet av plats, tid och match:

1) Spelet har sitt ursprung i staden Kyoto.

2) Det har gått precis 100 år sedan spelet i fråga gavs namnet renju.

3) Världsmästaren Meritee och japanske mästaren Nakamura hade aldrig mötts.

 

Jag har samlat fakta och kommentarer från artiklar av Ants Soosõrv och Ando Meritee i Renju World nr 3-99, från en artikel av Alexander Nosovsky på RIF:s Internethemsida, samt från några av Tommy Maltells Renju Newsletters 1999.

 

Man började prata om en supermatch mellan Ando Meritee och Shigeru Nakamura redan 1993. Det var då den unge estländaren Meritee överraskande blev världsmästare, samtidigt som Nakamura inte ställde upp i VM. Nakamura hade vunnit VM 1989 och 1991 i överlägsen stil. Meritee vann som sagt var VM 1993, sedan blev han tvåa både 1995 och 1997, för att 1999 åter stå överst på prispallen. Nakamura, som inte spelat i VM sedan 1991, har blivit japansk mästare 20 gånger under åren från 1975 till 1999. Så det är utan tvekan världens två bästa renjuspelare vi pratar om.

 

Renjunamnets exakta 100-årsdag var den 6 december. Enligt samstämmiga uppgifter så publicerades namnet för första gången i en japansk tidning just den 6 december 1899. Men av praktiska skäl så var det nödvändigt att lägga jubileumsmatchen lite tidigare.

 

Matchens invigning skedde under högtidliga förhållanden den 13 november. Förutom Meritee och Nakamura förstås, så var hela det japanska renjugardet närvarande, med förbundsordföranden och RIF:s vicepresident, Yoshimi Hayakawa, i spetsen. RIF har en vicepresident till, Alexander Nosovsky från Ryssland, och han var också närvarande. Ordföranden i det estniska renjuförbundet, Ants Soosõrv, fanns också på plats, både som officiell representant, men även som Meritees coach.

 

Alla spekulerade om utgången av denna match över 6 partier i förväg. De flesta tipsen verkade gå i Nakamuras favör. Meritee var visserligen regerande världsmästare, men Nakamura betraktades som oslagbar. Han hade dessutom aldrig förlorat ett enda parti mot någon utlänning. För en amatör som mig är det svårt att jämföra deras spelstilar, båda spelar oerhört starkt i alla lägen, möjligen verkar Nakamura vara lite större risktagare. Vad gäller förberedelserna så skiljer de sig åt. Nakamura verkar hitta på sina teorier mest på egen hand, medan Meritee genom Internet och databaser håller koll på utvecklingen i hela renjuvärlden.

 

Lottningen inför första partiet gjorde Meritee till preliminär svart, något som anses vara en liten, åtminstone psykologisk, nackdel i en sådan här match. Inte oväntat så satte Meritee upp D3, denna på pappret väldigt jämna öppning. Lika väntat så valde Nakamura att behålla vit. De första 11 dragen är mycket vanliga. 12-12 är ett av flera möjliga alternativ. Dock så verkade Meritee inte vara helt förberedd på det, han hade inriktat sig på den populäraste varianten, den med 12-22, så det blev Nakamura som fick tillgodoräkna sig det viktiga överraskningsmomentet. Dragen till och med 20-20 var uppenbarligen välförberedda av Nakamura. 20-20 ser väldigt vågat ut, Meritee förbrukade mycket tid på

att hitta svart vinst, men hittade den inte, chansade ändå på en attack med 21-21, men 22-22 garderar allt plus ger vit övertag, nu både till vänster och höger. Meritee, som nu ligger mycket illa till försöker en försvarsattack, men Nakamuras lugna stoppdrag stärker hela tiden vits ställning. I tidsnöd kommer svarts definitiva bortsättning med 31-31. Enligt Meritee är 31-33 bättre, men vit står ändå bra. Det stora misstaget var dock 21-21, något mer defensivt på högersidan hade varit att föredra. De sista dragen i partiet spelas väldigt effektivt av Nakamura. Så första partiet stärkte intrycket av att Nakamura var favoriten i matchen.

 

I andra partiet satte Nakamura upp D8, detta var väntat, och Meritee byter till svart. Nu ville Meritee vara den som överraskade. Normalt sätter man 5-19. 5-5 är på sätt och vis samma drag, men förhållandet till brädets kant blir ett annat. Dessa skillnader har Meritee studerat noga och Nakamura verkade förbryllad och oroad och hoppades troligen att undvika Meritees förberedelser genom att i sin tur överraska med 14-14. Normalt är ju att stoppa svarts trea med 14-39. Nu var båda spelarna ute på okänd mark och ett mycket kritiskt läge i matchen uppstod. Skulle Meritee misslyckas igen, så skulle han få väldigt svårt att hämta upp underläget. Skulle han däremot lyckas i denna ovanliga position, så skulle han få ett psykologiskt övertag. Liksom i första partiet, så kunde inte Meritee räkna ut någon vinst i detta läge, men den här gången hade han lärt sig läxan. Han övergick till positionellt spel och försökte att steg för steg stärka sin ställning, med lugna, väl avvägda drag. Enligt Meritee så var Nakamuras 24-24 ett vackert drag, men det aktiva 24-e7 hade troligtvis varit starkare. Nu kunde svart fortsätta sin uppbyggnad ostört. 34-34 kanske kunde spelats bättre någon annanstans. Med 35-35 kommer draget som knyter ihop vänstra och högra halvan. 36-36 är det avgörande misstaget, efter det vinner svart ganska enkelt. Det fanns nog bättre 36:or, men svart hade ändå haft ett övertag. Därmed 1-1 efter två partier och nu hade nog Meritee ett litet psykologiskt överläge.

 

Ny lottning inför parti 3, Meritee blev även denna gång preliminär svart. Efter det misslyckade första partiet, så måste han lägga om taktiken. Sekvensen från drag 5 till 9 hade varit ganska populär i Europa ett tag, men som väntat blev Nakamura en aning överraskad. 10-10 är naturligt, därefter brukar 12-13 följa, men Nakamura försöker överraska tillbaka med ett nytt aggressivt drag 12-12. Ett par naturliga drag följde. 17-17 är ett typiskt drag för den här matchen, hellre ett positionellt drag än en meningslös attack. 18-18 är väldigt utmanande, men Meritee låter sig inte luras till en attack med okänd utgång, utan skaffar sig med 19-19 ett positionellt övertag istället. Enligt Meritee så var 26-26 ett strategiskt misstag, 26-38 hade varit nödvändigt för att hålla tillbaka en Meritee i högform. Efter Meritees attack upptill så fann Nakamura enda försvaret 32-32, men Meritee hittade det lysande 33-33, som verkar säkra svart vinst i alla lägen. Återigen så försvarade sig Nakamura på bästa sätt med 34-34, men Meritee plockar fram, det enligt honom enda vinstgivande draget 35-35, som knyter ihop övre och nedre sidorna. Ostoppbar attack följer. Japanerna verkade chockade nu, Den Oslagbare hade förlorat två partier i rad, Meritee ledde med 2-1.

 

Nakamura sätter upp den intressanta D11-öppningen i parti 4. Meritee väljer svart, men Nakamurar chockerar sin motståndare genom att i drag 4 göra övergång till öppningen I10, som numera anses ge svart ett väldigt övertag. Men det verkar återigen vara Nakamuras taktik, att servera Meritee ett övertag, så att denne i övermod ska gå i väggen. Upp till 11-11 följer de väntade dragen. Det är framför allt detta 11:e-drag, som fått spelare att överge I10 som ett vitt alternativ. 12-12 var Nakamuras taktik i detta parti. 13-75 verkar mycket lockande och är troligtvis det bästa, men Meritee ville undvika Nakamuras överraskningar, så han spelade mer positionellt 13-13. Efter 19-19 är svarts ställning mycket stark. Till och med 31-31 är en stark attackuppbyggnad, men Nakamura lyckas försvara sig ändå. Svart har dock totalkontroll, men Meritee vill vinna igen. 41-41 är ett lockbete, om vit stoppar trean upptill med 42-50, så ligger remin nära till hands. Eftersom Nakamura är i större behov av en vinst så tar han chansen och stoppar med 42-42, vilket ger en framtida attackmöjlighet ned till vänster. Å andra sidan så har nu Meritee direkt attackläge upp till höger och är mycket nära vinst. Dock har han tidsbrist och finner inte de optimala dragen, utan råkar ut för tempoförlust med dragen 57 och 59. Nakamura avvaktar kyligt och stärker sin ställning på högersidan. Med 78-78 kommer en till synes farlig attack på vänstersidan, särskilt farlig eftersom Meritee nu är i stark tidsnöd, men han hade räknat på den vita attacken redan när han spelade 41-41, så han vet blixtsnabbt hur han ska försvara sig. Efter 83 drag är bådas möjligheter uttömda och det slutar i remi. Meritee leder nu matchen med 2.5-1.5.

 

Ny lottning inför parti 5 och nu blir Nakamura preliminär svart, sätter upp D8 igen. Meritee tar svart och de 24 första dragen är välkända. 25-25 var ett av Meritee väl förberett drag. 26-26 är ett överraskande svagt drag av Nakamura. 26-36 är ett tänkbart alternativ. Efteranalyserna visade att Meritee hade vinst genom andra drag 33, 41, 43 eller 49, och det kanske fanns ytterligare vägar. Men han var mycket utmattad efter alla hårda partier, så han orkade helt enkelt inte räkna ut någon vinst under pågående parti, men hade däremot inga problem att hålla remi. Ställningen var nu 3-2 till Meritee. Remi skulle räcka för Meritee i sjätte och sista partiet, medan Nakamura måste vinna partiet för att få oavgjort i matchen. Meritee satte återigen upp D3, Nakamura valde vit och det blev samma variant som i parti 3 till att börja med. Nakamura spelade nu istället det vanliga 12:e-draget och därefter några väldigt effektiva drag. Meritees hemanalyser visade sig otillräckliga och Nakamura hade vinstläge efter 19-19. 20-22 hade nog givit vit vinsten. Men även Nakamura var utmattad och lyckades, liksom Meritee i förra partiet, inte hitta den optimala vägen. 26-45 kanske också hade givit vit vinst. Nu lyckades istället Meritee komma igen i partiet och få svart överläge, men Nakamura lyckades i alla fall försvara sig fram till en remi efter 63 drag. Slutresultat i matchen: Meritee-Nakamura 3.5-2.5.

 

Så, Meritee vann till slut denna oerhört hårda och välspelade match. Han var den bäste av två väldigt starka spelare. Vad avgjorde matchen? Svårt att exakt säga. Stefan Karlsson har framkastat teorin att faktiskt första partiet kan ha varit avgörande. Förlusten fick Meritee att skärpa till sig, medan Nakamura invaggades i säkerhet. Både Meritee och Nakamura pekade i intervjuer efteråt ut andra partiet som väldigt kritiskt och avgörande. Varianterna de spelade i matchen var väl inte totalt revolutionerande, men några steg framåt inom renjuteorin togs nog. Vad som möjligen var lite trist, var att vi inte fick se prov på Nakamuras svartspel, Meritee var ju faktiskt svart i alla 6 partierna. Kan vi då förvänta oss en returmatch inom en överblickbar framtid? Inga planer finns, Nakamura har redan meddelat att han inte ställer upp i VM 2001, trots att det ska gå i Japan (Kyoto).