FÖRBUNDSSTÄMMAN 1997

 

av Björn Wallgren

 

Svenska Luffarschackförbundets ordinarie årsmöte hölls på KFUM i Jönköping den 1 februari 1997.

 

Förutom de vanliga rutinärendena hade mötet en stor fråga att ta ställning till. Det var en motion från Högsjö Luffarschackklubb som hade kommit till stånd efter diskussioner med de andra klubbarna. Den var tänkt som en kompromisslösning i den långdragna konflikten mellan anhängarna av renju respektive ryskt luffarschack.

 

En liten bakgrund ser ut som följer. Sedan urminnes tider har luffarschack spelats på olika håll i världen. I Sverige i organiserad form sedan 1958 då Svenska Luffarschackförbundet bildades. På den tiden var det fritt luffarcshack som gällde. SM spelades varje år från 1961. Mot slutet av 70-talet blev det emellertid uppenbart att det teoretiskt alltid är vinst för den som börjar med de reglerna. 1980 spelades för sista gången SM i Luffarschack med fria regler. 1981 spelades dock SM med en modifierad variant av de fria reglerna. Detta år spelades också för första gången SM i Renju, det vill säga luffarschack med de japanska reglerna, som är tänkta att ge ett jämnt utgångsläge. Från och med 1982 spelades SM i Luffarschack med de ryska reglerna. Svenska Luffarschackförbundet höll alltså SM-tävlingar i två olika discipliner. 1984 tillkom SM i Pente, en kinesisk-amerikansk variant av spelet.

 

Trots att alla spelformerna hade ganska många anhängare kom i slutet av 80-talet önskemål om att förbundet bara skulle satsa på en spelform och att denna skulle vara renju. Skälen var bland andra att man började befara att säker vinst skulle hittas i ryskt luffarschack om inte reglerna ändrades. Dessutom diskuterades bildandet av ett internationellt förbund och japanerna krävde att detta bara skulle innefatta renju. Man trodde också att kraftsamling på ett spel skulle ge bättre slagkraft. Med knapp majoritet fick renjuanhängarna igenom sina önskemål på förbundsstämmorna 1989 och 90. Man kan säga att resultatet blev tveeggat. Vi fick ett starkt enat internationellt förbund, RIF, men det svenska förbundet försvagades genom att anhängarna av ryskt luffarschack och pente kände sig överkörda. Pente dog nästan helt ut i Sverige, men ryskt luffarschack levde kvar både inom och utom förbundet, dock i en undanskymd roll. Den negativa medlemsutvecklingen under 90-talet samt önskan att bilägga de gamla konflikterna ledde fram till den kompromissmotion som skulle behandlas av 1997 års förbundstämma.

 

Huvudidén var att renju och ryskt luffarschack skulle betraktas som likvärdiga spel. Detta gick igenom med stor majoritet och det samlade årsmötet gjorde bara vissa detaljändringar i ursprungsförslaget.

 

Praktiskt kommer beslutet främst till uttryck i följande punkter gällande SM-tävlingarna:

 

SM hålles i både renju och ryskt luffarschack. SM i Luffarschack byter namn till SM i Renju. SM i Ryskt Luffarschack behåller sitt namn. Både SM i Renju och SM i Ryskt Luffarschack har rätt att i reklamsammanhang kalla sig SM i Luffarschack. De två högsta klasserna vid SM i respektive discipliner spelas med enbart renju- respektive ryska regler. Båda SM-tävlingarna räknas som klass 1-tävlingar i Poängligan.

Det beslutades att åtminstone tillsvidare behålla en gemensam rankinglista. Även där är renju och ryskt luffarschack likställda tillsammans med fritt luffarschack. Två paragrafer i de officiella spel- och tävlingsreglerna gällande detta ändrades:

 

"28.1. För att en match i en turnering skall vara rankingberättigande (d.v.s. tillåta en spelare att erhålla eller förändra ett ratingtal), så måste följande vara uppfyllt:

a) för erhållande eller förändrande av ratingtal i en match där minst en av spelarna innehar en rating mindre än 2000, måste betänketiden ha varit minst 10 minuter / parti och spelare (varvid det inte får finnas någon särskild regel om dragkontroll för en kortare tid än 10 minuter);

b) för erhållande eller förändrande av ratingtal i en match där båda spelarna innehar en rating större än eller lika med 2000, måste betänketiden ha varit minst 45 minuter / parti och spelare (varvid det inte får finnas någon särskild regel om dragkontroll för en kortare tid än 45 minuter)."

"28.8. Om en spelare, som har under 2000 i rating före en tävling, tack vare vunna ratingpoäng vid spel med betänketid mindre än 45 minuter / parti och spelare eller med dragkontroll före 45 minuter mot spelare som före tävlingen hade minst 2000 i rating, vid den preliminära ratingberäkningen efter tävlingen skulle få över 2000 poäng, så räknas det som att det slutliga ratingtalet är exakt 2000 poäng."

 

Det beslutades även om formella ändringar av vissa ytterligare paragrafer i de officiella spel- och tävlingsreglerna för att dessa skulle vara i linje med det övergripande beslutet.

 

Därefter valde stämman ordförande och övriga styrelseledamöter som sedan konstituerade sig som följer: Peter Jonsson (ordförande), Tommy Maltell (vice ordförande), Björn Wallgren (sekreterare), Stefan Karlsson (kassör) och Petter Gardström (övrig ledamot).

 

Till suppleanter i styrelsen utsågs i angiven turordning: 1) Bengt Asplund, 2) Christina Källman och 3) Leif Larsson.

 

Till övriga förtroendeuppdrag och kommittéer utsågs: Revisorer & suppleant: Tomas Hagenfors och Lillemor Paulander. Suppleant: Ruben Hagström. Valberedning: Bengt Nyberg (sammankallande), Jan Palmgren och Jan Paulander. Redaktör för "Fem-I-Rad": Björn Wallgren. Internationell kontaktman: Tommy Maltell. Svensk representant till RIF:s årsmöte: 1) Peter Jonsson, 2) Stefan Karlsson och 3) Tommy Maltell. Tävlingskommittén: Stefan Karlsson (ordförande), Petter Gardström och Peter Jonsson. Rankingkommittén: Björn Wallgren (ordförande) och Mike Dufvenberg. Uttagningskommitté: Styrelsen. Ansvarig för medlemsregistret: Björn Wallgren. Ansvarig för materialförsäljningen: Bengt Nyberg. Ansvarig för tidningsurklippsamling och historik: Håkan Möller. Ansvarig för Korr-SM: Bengt Asplund. Breddsatsningskommittén: Peter Jonsson (ordförande), Petter Gardström (vice ordförande), Bengt Asplund, Tomas Hagenfors, Bengt Nyberg och Sven-Åke Pettersson. Hederstitelkommittén: Göran Holgersson (ordförande), Rickard Johannesson och Peter Jonsson.

 

Till Årets Medlem 1996 utsågs Sven-Åke Pettersson. Motivering: "Sven-Åke har under de senaste åren lagt ner ett mycket stort arbete inom Högsjö Luffarschackklubb och därmed indirekt även inom förbundet. Framför allt som ungdomsledare vilket är mycket viktigt. Han har också lett arbetet med att renovera Högsjöklubbens egen stuga. Han har medföljt både som spelare och ledare på ett flertal nationella tävlingar de senaste åren, dessutom som ledare på Ungdoms-VM i Ryssland 1996. Sven-Åke har lojalt ställt upp för förbundet trots att han har varit kritisk till dess renjulinje."