KINARESA I MAJ 1997

av Stefan Karlsson

(skrivet på engelska för Renju World, översatt till svenska av Björn Wallgren)

 

Detta var första resan till Kina för oss (Göran Holgersson, Stefan Karlsson och Peder Svensson), men förhoppningsvis inte den sista. Vi hade en underbar vistelse tillsammans med en massa renjuvänner. Det var en mycket välorganiserad China Open och vi kommer också att minnas de många specialiteterna i den härliga kinesiska maten.

 

Vi anlände till Beijings flygplats på morgonen den 3 maj och möttes av våra kinesiska värdar Na Wei, Hannah och Liu Guobin. Vi bodde och spelade turneringen på Beijing Hotel, ett mycket trevligt hotell där vanligtvis officiella personer bor när de besöker Beijing. Inte bara vi, utan också våra japanska, taiwanesiska och ryska renjuvänner bodde där.

Vår första dag i Kina bestod av ungefär 35 vakna timmar beroende på tidsdifferensen. Detta gjorde oss ganska trötta de första dagarna i Kina (men det stoppade oss naturligtsvis inte).

 

Det är en massa människor i Beijing, väldigt många cyklar och också många taxibilar (jag skulle vilja påstå att hälften av bilarna är taxi). Taxisystemet är mycket effektivt, vilket vi inte är bortskämda med i Sverige. Man ger bara tecken med handen och en taxi stannar nästan alltid inom några sekunder. Det är också billigt, motsvarande cirka 10-20 kronor för en resa inom staden. Beijing har en hel mängd trevliga restauranger och en massa god mat, till exempel:

 

- Fårkött och andra saker som vi själva kokade bredvid våra tallrikar

- Speciella ankrestauranger med all slags ankmat

- Nudelrestauranger (som spaghetti)

- Och många andra sorter

 

Vi fann det kinesiska sättet att ha en massa rätter på bordet för alla och ta vad du själv vill mycket intressant och trevligt. En kväll gick vi på McDonalds (bara en gång!), det var som överallt i världen. Vi var också på ett annat ställe med västerländsk stil, där de spelade västerländsk musik från 60-talet, som Beatles, Rolling Stones och så vidare.

 

Innan Kinaresan planerade vi att köpa nyttoprylar som är billigare i Kina än i Sverige. Vi köpte till exempel en massa T-shirts, silkesskjortor, silkesslipsar etc. Men det är viktigt att se upp. Ibland använder de "amerikanska storlekar" (försäljarna kallar det så), som i Sverige, men oftare använder de speciella kinesiska storlekar som är mycket mindre för motsvarande. De försöker kompensera det genom att använda storlekar som "XXXXL", praktiskt, inte sant? Försäljarna var mycket envisa och ville sälja hela tiden. Nästan överallt är det möjligt att pruta och också nödvändigt eftersom det första pris de erbjuder ofta är löjligt högt jämfört med det slutliga.

 

Den första kinesiska renjuturneringen, China Open, sponsrades av Compaq och sändes över hela Kina av den nationella TV:n, CCTV. CCTV är också det bolag där Na Wei, presidenten i det kinesiska renjuförbundet, sänder 3-4 renjuprogram av ½-timmes längd varje vecka. Schweizersystem beslutades för turneringen med 20 spelare i huvudklassen (9 från Kina, 2 från Taiwan, 5 från Japan, 1 från Ryssland och 3 från Sverige). De kinesiska spelarna blir allt starkare och vad kanske viktigare är, de är många. Det var förbluffande att se Isobe spela, han visade att han fortfarande är en mycket stark spelare.

 

Resultat, China Open 1997, 9 ronder:
     
1. Taizan Isobe Japan 7,5
2. Stefan Karlsson Sverige 7
3. Göran Holgersson Sverige 7
4. Hideki Nara Japan 6,5
5. Shinichi Ishitani Japan 5,5
6. Li Dong Kina 5
7. Masao Mitsumori Japan 4,5
8. Zhang Jin Yu Kina 4,5
9. Yin Li Cheng Kina 4,5
10. Deng Jing Hui Kina 4,5
11. Peder Svensson Sverige 4,5
12. Shao Xiao Dong Kina 4
13. Chung Hsien Chi Taiwan 4
14. Lu Yao Kina 4
15. Alexander Nosovsky Ryssland 4
16. Chen Lung Chuan Taiwan 3,5
17. Xin Ji Quan Kina 3,5
18. Su Liang Kina 3
19. Yu Jing Ping Kina 3
20. Matsutoshi Nagahira Japan 0

 

Den 8 maj hade vi en spelfri dag och åkte till Kinesiska Muren. Det var en varm, men mycket intressant dag tillsammans med alla renjuvänner. Vi åt lunch på muren och det spelades också en lagmatch i renju, Kina mot Japan/Sverige. Spelarna radade upp sig och turades om att göra drag i 5-minuterspartier. Till slut vann det japansk-svenska laget och priset var att öppna en stor flaska champagne. Jag, Stefan, fick äran att öppna den. Det lyckades dock inte något vidare. Till allas besvikelse blev det inte alls någon fontän från flaskan (troligen för lite skakning). Men, renjuvänner som vi är blev alla glada igen när de fick champagne i sina glas. Efter turneringen hade vi tid att besöka Himmelska Fridens Torg och den Förbjudna Staden. Vi såg stora officiella byggnader och också där kejsaren bodde.

 

Turneringen avslutades den 10 maj med en mycket trevlig bankett. Japanerna reste den 11 maj och glömde en massa bagage, så Na Wei fick hålla planet i 20 minuter (det var tydligen möjligt) för att få tid att hämta allt bagage. Vi lämnade Beijing den 13 maj under något lugnare former.

 

Kina är ett mycket trevligt renjuland och om RIF i augusti 1997 beslutar att förlägga det andra Ungdoms-VM:et till Kina 1998, är jag säker på att det kommer att bli en lyckad tävling. Förresten, varför inte (om kineserna finner det möjligt och vill det) hålla det andra Lag-VM:et samtidigt och på samma plats. Det kunde bli en bra kombination av yngre och äldre spelare.