LAG-SM 1997

av Björn Wallgren

Lag-SM i Luffarschack 1997 spelades den 3-4 januari 1998! Ursprungligen hade tävlingen bestämts till 13-14 december, men detta datum hade bestämts i all hast och då det knappt såg ut att komma några lag, ändrades datum. En nödåtgärd som förhoppningsvis inte ska behöva upprepas alltför ofta i framtiden.

Tävlingen avgjordes på SKY i Stockholm. Detta är en trevlig spellokal där olika tankesporter utövas nästan dagligen året runt. Bland annat är det platsen för den nya Stockholms Renjuklubbs måndagsträningar.

Som så många gånger förr var Bengt Asplund tävlingsledare och tillika en skicklig sådan. Åtta lag ställde upp och en 11 ronders schweizerlottning tillämpades. Samma lag kunde mötas flera gånger, men då skiftade man motståndare inom lagen. Det blev klart utslag i toppen och botten, men lite chansartat i mitten av resultatlistan. Trots att renju och ryskt luffarschack numera är jämställda spel, så hade det av praktiska skäl valts att behålla de regler som Lag-SM avgjorts med de senaste åren. De högst rankade spelarna (de över 1800) spelade alltid renju mot varandra, medan de lägre rankade kunde välja från en meny bestående av fritt, ryskt eller renju.

Före tävlingen hade intresse visats av utländska lag och styrelsen beslutade tillåta deras deltagande och dessutom välkomna det. Det gällde lag från Estland, Lettland och faktiskt USA(!) I slutänden blev det hela dock en helsvensk uppgörelse. Några veckor före tävlingen trodde vi på sammanlagt 16 lag, men det blev som nämnts till slut bara halva det antalet. Det har aldrig skrivits några fasta regler för hur Lag-SM ska organiseras, så eftersom vi väntade utländskt deltagande kallade vi tävlingen i inbjudan för Öppna Lag-SM.

Regerande mästarlaget KFUM Jönköping hade tappat sin förstabordsspelare Stefan Karlsson till Stockholms RK, men såg ändå ut att ha det på pappret bästa laget. Stockholms- och Uppsalalagen hade starka spelare men verkade inte taktiskt förberedda för just den här tävlingen, vilket istället tycktes vara fallet med Härnö- och Högsjölagen. Det ganska oprövade Linköpingslaget spelade också oväntat starkt. Eftersom flera Linköpingsspelare också är bosatta i Vadstena hade ett speciellt Vadstenalag bildats. I detta ingick Benkt Steentoft, som tidigare hette Ericson i efternamn. Han är en av Sveriges bästa spelare i Othello och Go. Han ställde upp som funktionär i Renju-VM 1993 och först nu gjorde han sin tävlingsdebut. Ytterligare ett lag fanns med i tävlingen, en kombination av Jönköpings- och Stockholmsspelare, som tog namn efter sina initialer H. E. M.

Lite oväntat var det Härnölaget som ryckte loss i början. Bland annat besegrades Jönköping i de tre matcherna med sammanlagt 5.5-3.5. Efter den första dagens 6 ronder hade Härnö 14 poäng. Jönköping låg tvåa med 11 poäng, medan Stockholm och Uppsala delade tredjeplatsen med 10.

Den andra dagen fick de två tätlagen i stor utsträckning omväxlande möta Stockholms- och Uppsalalagen och nu började Jönköping komma igång. För varje rond togs någon poäng in på Härnö. Efter 9 matcher låg de båda lagen lika på 19 poäng var och då kom rycket i rond 10. Jönköping krossade Uppsala med 3-0 (7-2 sammanlagt för övrigt), medan Härnö förlorade mot Stockholm med 1-2 (sammanlagt 4-5).

En komfortabel 2-1-seger mot Stockholm i sista ronden gav med klar marginal Jönköping guldet för andra året i rad. Medan de andra favoritlagen pucklade på varandra smög Högsjö upp i tabellen och hotade inför sista ronden Härnös andraplats. De två lagen möttes och Högsjö var tvunget att vinna med 3-0. Det såg lovande ut då Hannes Hermansson slog Joachim Gaulitz och Marcus Eriksson slog Mike Dufvenberg. Då drabbades uppenbarligen Anders Bertilsson av en black-out och bjöd remi i en oviss ställning mot Björn Wallgren och gav därmed bort silvret till Härnö. Högsjö tog i alla fall bronset och Stockholm fjärdeplatsen. Linköping tog en meriterande femteplats före Uppsala. Vadstena och H. E. M. blev trots tappert kämpande rejält avhängda.

Slutresultat, Lag-SM i Luffarschack 1997:  
   
1. KFUM Jönköping (Göran Holgersson, Rickard Johannesson, Martin Carlsson) 24
2. Härnö LS (Björn Wallgren, Joachim Gaulitz, Mike Dufvenberg) 20,5
3. Högsjö LK (Anders Bertilsson, H. Hermansson, Marcus Eriksson, L. Hermansson) 20
4. Stockholms RK (Stefan Karlsson, Bengt Asplund, Björn Eriksson) 19
5. KFUM Linköping (Tomas Hagström, Jonas Frid, Jesper Antonsson) 18,5
6. Uppsala RK (Petter Gardström, Tord Andersson, Frank Arkbo, Mina Gardström) 18
7. Vadstena (Bengt Nyberg, Benkt Steentoft, Daniel Nyberg) 09
8. H. E. M. (Martin Karlsson, Henrik Karlsson, Erik Axlund) 03

Något ska väl också sägas om de individuella insatserna. Björn Wallgren i Härnölaget hade osedvanligt flyt och blev bäste poängplockare i hela tävlingen med 9.5 av 11 (=86%). Stora poängplockare blev också Rickard Johannesson och Stefan Karlsson, båda med 9 av 11 (=82%). Procentuellt sett blev dock Linus Hermansson i Högsjölaget näst bäste poängplockare med 7.5 av 9 (=83%). Martin Carlsson var ytterst nära att erövra hederstiteln 1-dan, men han skulle behövt en halvpoäng till mot någon toppspelare. Mike Dufvenberg tilldelades hederstiteln 2-kyu för sin insats i tävlingen.