FEM I RAD NR 1 1999
Svenska Luffarschackförbundets tidskrift
Innehåll

Ledaren Nytt om The Renju World Poängligan 1999
Tävlingsprogram Baltic High League 1999 Dataprogram som ger dig möjlighet att bli en bättre spelare
Baltic First League 1999 Årets prestation 1998?
Blixt-SM i Luffarschack 1999 Helsinki Open 1999 Ställning i Korr-SM
Förbundsstämman 1999 SM i Renju 1999 Ställningen i E-mail-VM
Malmöslaget 1999 Aktuell rankinglista VM-finalen i Renju 1999
Öppna Ryska Mästerskapet Några klubbhemsidor  

Härnösand 9 augusti 1999

 

Bäste läsare!

 

Så är då äntligen nummer 1 av Fem-I-Rad för 1999 här. Tre månader senare än jag hade planerat. Snyft! Jag känner mig verkligen misslyckad.

 

Numret är inte heller helt aktuellt. Jag har med det material som jag planerade från början. Det vill säga det finns ännu inga rapporter om sommarens händelser.

 

Rankinglistan som presenteras är den som gällde från 1 maj - 31 augusti. Den var klar redan i slutet på april, men nu är den ju nästan helt inaktuell. Vad gäller Poängligan så redovisas ställningen från slutet av april, det vill säga det svenska VM-kvalet i Renju är ännu inte medräknat. Lite tråkig konsekvens av förseningen, men min målsättning är i alla fall att tidningen i fortsättningen ska vara mer aktuell. Förhoppningsvis lär man av sina misstag.

 

Som vanligt numera är det ytterst sällan någon skriver en artikel om tävlingar eller andra händelser. Därför blir det mest resultattabeller i tidningen. För glädjande nog fortsätter i alla fall resultatrapporterna från alla tävlingar att strömma in i god ordning, vilket bland annat gör att de kan räknas på vår rankinglista.

 

Fem-I-Rads mest pålitlige medarbetare är Bengt Nyberg, Vadstena. Till detta nummer har han skrivit en artikel om SM i Renju. Bengt hör till de som ännu inte anslutit sig till den omskrutna Internetvärlden, men likväl är han en av de få som man kan lita på. Säger han att en artikel eller liknande är på gång, så vet man att den kommer inom kort. Bengt borde vara en förebild för alla inom förbundet.

 

Sommarens stora händelse har naturligtvis varit det 6e VMet i Renju, avgjort i Beijing, Kina, 27 juli-5 augusti. Full rapportering följer i nästa nummer, som förhoppningsvis inte är alltför långt bort. Men det ska i alla fall avslöjas att värlsmästare blev Ando Meritee från Estland. Sverige hade en spelare bland de tolv i finalen, Stefan Karlsson slutade på tredje plats. Bravo!

 

En välförtjänt framgång för Stefan, som inte bara är en stor spelare, utan även en stöttepelare, både för Svenska Luffarschackförbundet liksom Renju International Federation. Han är kassör och styrelsemedlem i SLSF. Han är även kassör i RIF, liksom medlem av både dess centralkommitté och tävlingskommitté. Dessutom är han en av de drivande bakom den nystartade Stockholms Renjuklubb.

 

Sammanställandet av ett VM-reportage är redan igång och jag skulle bli besviken om inte nästa Fem-I-Rad kommer läsarna till godo senast under september. Förutom VM i Renju, kommer det att rapporteras om sommarens andra tävlingar Svenska VM-kvalet, Moscow Open, Öppna UEM i Renju, US Open och Karepa -99.

 

Björn Wallgren


Tävlingsprogram hösten 1999

 

(av Göran Holgersson och Björn Wallgren)

 

Sep-dec, Svenska Cupen i Renju. En ren slutspelstävling, där spelarna utses via Poängligan (ställning efter VM-kvalet) och Rankinglistan (ställning 31/8).

 

4 sep, Svealand Open, Kumla. Ryskt luffarschack gäller i denna traditionsrika tävling. Troligen kommer även spelare från Estland och Finland att deltaga. Anmälningar och förfrågningar till Tomas Hagenfors, tel. 019-575557.

 

2-3 okt, Wettercupen, Jönköping. Denna numera mycket prestigefyllda tävling spelas enligt äkta cupsystem på KFUM i Jönköping. Renju är huvudvarianten, men det brukar vara möjligt för lågt rankade eller nya spelare att spela med enklare regler. Anmälningar och förfrågningar till Göran Holgersson, tel. 036-712824 eller Peter Jonsson, tel. 036-136735.

 

30-31 okt, Lag-SM i Luffarschack, Stockholm. 3-mannalag + ev. reserv. Ungefär samma regler som de senaste åren. De högst rankade spelar renju mot varandra. För lägre rankade finns möjlighet att välja ryskt eller fritt luffarschack. Anmälningar och förfrågningar till Stefan Karlsson, tel. 08-53184136.

 

13-14 nov, SM i Ryskt Luffarschack, Högsjö. Anmälningar till och förfrågningar om denna populära tävling görs till Anders Bertilsson, tel. 0151-45586.

 

OBS! För Svenska Cupen i Renju blir det en nyordning från och med år 2000, eftersom det blivit svårt att hinna med tävlingen under enbart höstsäsongen. Som tidigare kommer det att vara 8 deltagare, men spelet sker över hela året. Uttagningen kommer att göras med stöd av slutställningen i föregående års Poängliga och Rankinglista.


Baltic First League 1999 (av Björn Wallgren)

 

Baltic League är en renjutävling som startades säsongen 1995/96. Syftet var att de aktiva spelarna i Estland och Lettland skulle få en viktig tävling att mäta sina krafter i. De två första upplagorna fungerade mycket bra. Tävlingen spelades med en First League (öppen för alla), en High League (de 10 främsta) och slutligen en meijinfinal mellan de två bästa. Ando Meritee från Estland vann de två första finalerna, 1996 mot Aldis Reims från Lettland och 1997 mot Ants Soosõrv från Estland. Därefter avstannnade plötsligt mer eller mindre all renjuverksamhet i Lettland och säsongen 1997/98 spelades med knapp nöd First League och High League, men finalen blev aldrig spelad, Soosõrv skulle ha mött Gatis Gurckis från Lettland. Ingen Baltisk Mästare korad 1998 alltså. Men de aktiva esterna ville att tävlingen skulle leva vidare. Därför vände man sig till Sverige och Sankt Petersburg istället för att försöka utvidga tävlingen. Och det blev napp.

 

Den 30-31 januari i år spelades Baltic First League på KFUM i Stockholm. Det hade bestämts att de 7 främsta skulle bli kvalificerade till High League i mars (antalet finalplatser hade minskats till 8 och Sankt Petersburg hade fått den 8e platsen). 23 spelare ställde upp, varav 16 från Sverige och 7 från Estland. Av de svenska spelarna kom 6 från Arjeplog, 4 från Högsjö, samt 2 vardera från Jönköping, Stockholm och Uppsala. Rickard Johannesson som visat lysande form det senaste året vann tävlingen före de mer namnkunniga Ants Soosõrv, Stefan Karlsson, Petter Gardström och Tord Andersson. Ungdomarna Tunnet Taimla och Hannes Hermansson tog de två sista kvalplatserna. Men eftersom en del avhopp kunde förväntas inför High League i Tallinn, så var även placeringarna under 7 viktiga, då de avgjorde reservordningen.

Resultat:

1

Rickard Johannesson

Sverige

6,5

2

Ants Soosõrv

Estland

6

3

Stefan Karlsson

Sverige

5

4

Petter Gardström

Sverige

4,5

5

Tord Andersson

Sverige

4

6

Tunnet Taimla

Estland

4

7

Hannes Hermansson

Sverige

4

8

Anders Bertilsson

Sverige

4

9

Linus Hermansson

Sverige

4

10

Peter Jonsson

Sverige

4

11

Joachim Gaulitz

Sverige

4

12

Marcus Eriksson

Sverige

4

13

Marie Lestander

Sverige

3,5

14

Pavel Voznjuk

Estland

3,5

15

Marek Kolk

Estland

3

16

Evelyn Tihkan

Estland

3

17

Lars Hellander

Sverige

3

18

Linnea Widman

Sverige

3

19

Peter Widman

Sverige

3

20

Johann Lents

Estland

2

21

Christofher Widman

Sverige

2

22

Nils Widman

Sverige

2

23

Jüri Viital

Estland

2


Blixt-SM i Luffarschack 1999 (av Anders Bertilsson)

 

Blixt-SM spelades i Högsjö den 20 februari. Tävlingen spelades som vanligt med betänketiden 5 minuter. Lägre rankade spelare hade möjligheten att välja ryskt eller fritt luffarschack, medan toppspelarna enbart spelade renju. Tävlingen spelades i tre steg. Först ett grundspel där de 28 deltagarna fördelades i 4 grupper. De två främsta i varje grupp gick vidare till spel om plats 1-8, trean och fyran till spel om plats 9-16 och de övriga spelade om platserna därefter. I det efterföljande gruppspelet delades deltagarna upp i fyramannagrupper. Segrarna i de bägge grupper som spelade om platserna 1-8 möttes i en ren final, tvåorna spelade om plats 3-4 o.s.v. Finalresultatet Stefan Karlsson - Peter Jonsson 3-1.

 

Stefan som blev svensk blixtästare även förra året trots att han bara var tvåa i tävlingen efter Ando Meritee upprepade således triumfen i år. Den här gången vann han dessutom tävlingen på ett övertygande sätt. Peter Jonsson hade en bra dag och kom något överraskande tvåa före sina starka klubbkompisar Göran och Rickard. Femma kom Hannes Hermansson och sexa Tomas Hagenfors som tack vare att han hade under 2000 i rating kunde välja ryskt luffarschack mot övriga toppspelare. Ett tag såg det faktiskt ut som om Tomas skulle gå till final mot Stefan, men efter förlust i sista gruppspelsmatchen mot Peter så trillade han ner några pinnhål.

Resultat:

1

Stefan Karlsson

Stockholms RK

2

Peter Jonsson

KFUM Jönköping

3

Göran Holgersson

KFUM Jönköping

4

Rickard Johannesson

KFUM Jönköping

5

Hannes Hermansson

Högsjö LK

6

Tomas Hagenfors

Kumla LF

7

Anders Bertilsson

Högsjö LK

8

Linus Hermansson

Högsjö LK

9

Markus Eriksson

Högsjö LK

10

Olga Skuridina

KFUM Jönköping

11

Martin Carlsson

KFUM Jönköping

12

Sven-Åke Pettersson

Högsjö LK

13

Gunnar Andersson

Högsjö LK

14

Bengt Nyberg

KFUM Linköping

15

Martin Karlsson

KFUM Jönköping

16

Sören Wirén

Kumla LF

17

Irene Einberg

Estland

18

Erik Lissel

Kumla LF

19

Morgan Svensson

Kumla LF

20

Gabriel Hagenfors

Kumla LF

21

Andreas Johansson

Kumla LF

22

Conny Roos

Kumla LF

23

Johan Pettersson

Högsjö LK

24

Tobias Flood

Kumla LF

25

Dergham Mowares

Kumla LF

26

Sandra Johansson

Kumla LF

27

Linus Roos

Kumla LF

28

Joakim Larsson

Kumla LF


Förbundsstämman 1999 (av Björn Wallgren)

 

Årets förbundsstämma hölls i Högsjöklubbens stuga efter Blixt-SM den 20 februari.

 

Efter de inledande mötesformaliteterna behandlades den avgående styrelsens verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkningar för 1998. Det fastställdes att förbundet hade gjort en vinst på cirka 1 600 kronor (att jämföra med det budgeterade nollresultatet) och att det egna kapitalet därmed ökat från cirka 21 400 till cirka 23 000 kronor. Den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

 

Därefter antogs en budget för 1999. Enligt denna blir det under året en vinst på cirka 2 500 kronor (intäkter 19 700 och kostnader 17 200). Oförändrade medlemsavgifter för år 2000 beslutades (se sidan 2.)

 

I övrigt hade stämman inga stora avgörande frågor att ta ställning till.

 

Stämman valde ordförande och övriga styrelseledamöter som sedan konstituerade sig som följer Peter Jonsson (ordförande), Tommy Maltell (vice ordförande), Björn Wallgren (sekreterare), Stefan Karlsson (kassör) och Petter Gardström (övrig ledamot).

 

Till suppleanter i styrelsen utsågs i angiven turordning 1) Bengt Asplund, 2) Christina Källman och 3) Leif Larsson.

 

Till övriga förtroendeuppdrag och kommittéer utsågs Revisorer & suppleant Tomas Hagenfors och Lille-Mor Paulander. Suppleant Ruben Hagström. Valberedning Bengt Nyberg (sammankallande), Jan Palmgren och Jan Paulander. Redaktör för "Fem-I-Rad" Björn Wallgren. Internationell kontaktman Tommy Maltell. Svensk representant till RIFs årsmöte 1) Peter Jonsson, 2) Stefan Karlsson och 3) Tommy Maltell. Tävlingskommittén Göran Holgersson (ordförande), Petter Gardström och Peter Jonsson. Rankingkommittén Björn Wallgren (ordförande), Mike Dufvenberg och Joachim Gaulitz. Uttagningskommitté Styrelsen. Ansvarig för medlemsregistret Rickard Johannesson. Ansvarig för materialförsäljningen Bengt Nyberg. Ansvarig för tidningsurklippsamling och historik Håkan Möller. Ansvarig för Korr-SM Bengt Asplund. Breddsatsningskommittén Bengt Nyberg (ordförande), Joachim Gaulitz, Tomas Hagenfors och Peter Jonsson. Hederstitelkommittén Göran Holgersson (ordförande), Rickard Johannesson och Peter Jonsson.

 

Till Årets Medlem 1998 utsågs Tommy Maltell. Motivering "Tommy har gjort ett stort arbete på IT-sidan, vilket gagnat Svenska Luffarschackförbundet både på hemmaplan och internationellt".


Malmöslaget 1999 (av Johnny Nielsen)

 

Här kommer rapporten från Malmlöslaget den 13-14 mars. Vi var 9 deltagare som spelade alla mot alla med enbart renjuregler. Betänketiden var 45 minuter utan någon tilläggstid.

Resultat:

1

Peter Jonsson

KFUM Jönköping

8

2

Johnny Nielsen

Malmö RK

7

3

Olga Skuridina

KFUM Jönköping

6

4

Jan Paulander

Malmö RK

4

5

Johan Vikerskog

Malmö RK

3,5

6

Bengt Nyberg

KFUM Linköping

3

7

Håkan Möller

Malmö RK

2

8

Kim Kemilä

Malmö RK

1,5

9

Micael Näslundh

Olofström

1


Öppna Ryska Mästerskapet i Renju 1999 (av Björn Wallgren)

 

Årets High League i Öppna Ryska Mästerskapet i Renju spelades den 27 februari-7 mars i Verbilki. 15 spelare deltog och vinnare blev, som så många gånger förr, Michail Kozhin.

Resultat

1

Michail Kozhin

Dubna

11

2

Vladimir Sushkov

Gatchina

10

3

Jurij Tarannikov

Moskva

10

4

Konstantin Nikonov

Elektrostal

9

5

Pavel Salnikov

S:t Petersburg

8,5

6

Viktor Golosov

Moskva

8

7

Igor Sinjov

Moskva

8

8

Alexander Michailov

Moskva

7

9

Sergej Smirnov

Moskva

7

10

Pavel Makarov

Moskva

6,5

11

Natalija Vasiljeva

Rybinsk

5,5

12

Dmitrij Krasnonosov

Moskva

4,5

13

Alexej Ivanov

Moskva

4,5

14

Sergej Filippov

Moskva

4

15

Michail Lapshin

Rybinsk

1,5


Nytt om The Renju World (av Björn Wallgren)

 

Precis som Fem-I-Rad, så har RIFs organ, The Renju World, från tid till annan dragits med förseningar. Men nu har redaktören Ando Meritee kommit ut med sitt senaste nummer och tidskriften är för tillfället ikapp. Ando passar då också på att efter två år lämna över rodret till Ants Soosõrv, som alltså blir ny redaktör från och med i år. Under Ando har The Renju World hållit mycket hög klass och täckt det mesta som händer i renjuvärlden. Allt talar för att den höga klassen kommer att bestå, eftersom Ants har "skolats in" som en av Andos biträdande redaktörer under två år.


Baltic High League 1999 (av Björn Wallgren)

 

Baltic High League 1999 spelades i Tallinn den 20-22 mars. En alla-mot-alla-serie med 8 deltagare. Några avhopp bland de kvalificerade och reserverna ledde till att Marie Lestander och Pavel Voznjuk, som kommit 13e och 14e i First League, fick chansen att spela High League. EM-tvåan Sushkov tog Sankt Petersburgs plats.

 

Tord Andersson gjorde som så många gånger förr en ojämn tävling. Han vann mot tre av favoriterna, Stefan Karlsson, Petter Gardström och Vladimir Sushkov, för att sedan förlora mot ungdomarna Tunnet Taimla och Marie Lestander.

 

Stefan Karlsson däremot höll formen genom hela turneringen. Förutom matchen mot Tord, så vann Stefan sina övriga partier och därmed hela tävlingen. Eftersom det uppenbarligen inte ska bli någon meijinmatch i år, så är därmed Stefan Baltisk Mästare 1999. Grattis!

 

Det är i nuläget inte helt klarlagt hur Baltic League 2000 ska spelas. Kanske blir det nationella kval till en slutlig High League, med syftet att fler ska kunna ställa upp och därmed höja statusen på tävlingen ännu mer.

Resultat:

1

Stefan Karlsson

Sverige

6

2

Ants Soosõrv

Estland

5,5

3

Vladimir Sushkov

Ryssland

4,5

4

Tord Andersson

Sverige

4

5

Petter Gardström

Sverige

3

6

Tunnet Taimla

Estland

2

7

Pavel Voznjuk

Estland

2

8

Marie Lestander

Sverige

1


Årets prestation 1998? (av Björn Wallgren)

 

Jag fick ett e-mail från Mikael Johansson i Jönköping.

 

Han skrev bland annat

 

"Jag mailar för att jag såg en grej på int. rating-listan, nämligen att Rickard Johannesson här i JKPG har klättrat över 70 plac. på int.-listan (från 95e - 21a) PÅ 12 MÅNADER(!), är inte det en prestation som heter duga? Och om man kollar från apr 98 - dec 98, så har han klättrat 59 plac. (från 95e - 36e). Det tycker jag är värt att ta upp i tidningen, tycker inte du? Det borde ju bli årets prestation 98, eller? Jag undrar hur många, om någon gjort det?, som klättrat så mycket innan? Skicka gärna en kommentar till detta."

 

Jo, det är en mycket imponerande prestation.

Man kan hitta fler insatser.

Björn Eriksson till exempel, som gick från 1566 till 1810 på svenska ratingen under 1998.

Eller Joachim Gaulitz, som vad gäller hederstitlarna gick från 3 kyu till 4 dan.

Men jag undrar om ändå inte de flesta tycker att Hannes Hermanssons guld från Ungdoms-VM i Kina smäller allra högst!?


Helsinki Open 1999 (av Björn Wallgren)

 

Den 10-11 april spelades för första gången en renjuturnering på finländsk mark. Samtidigt spelades en turnering med fritt luffarschack. Huvudarrangör var emellertid det estniska renjuförbundet, eftersom det ännu inte finns någon organiserad fem-i-rad-verksamhet i Finland. Helsingfors och Tallinn ligger bara 80 kilometer från varandra och språken är besläktade. Att det finns stort intresse i Finland avläses genom det flitiga spelandet via Internet, framför allt på Playsite, som vi skrev om i förra Fem-I-Rad. Renjuturneringen blev en högklassig tävling, med 12 spelare från Estland, Ryssland och Sverige. Ando Meritee vann och tvåa var lite överraskande Bengt Asplund. Bra gjort! I luffarschacktävlingen deltog spelare från Finland och Estland. Vinnaren Marko Pellikka har spelat väldigt flitigt på Playsite.

Resultat:

 

Renju

1

Ando Meritee

Estland

6,5

2

Bengt Asplund

Sverige

5,5

3

Oleg Fedorkin

Ryssland

5

4

Ants Soosõrv

Estland

4,5

5

Alexej Skuridin

Ryssland

4

6

Peter Jonsson

Sverige

4

7

Göran Holgersson

Sverige

3,5

8

Johann Lents

Estland

3

9

Pavel Voznjuk

Estland

2

10

Evelyn Tihkan

Estland

2

11

Jüri Viital

Estland

1

12

Tomas Hagenfors

Sverige

1

Ryskt luffarschack

1

Marko Pellikka

Finland

10

2

Sten Aager

Estland

9

3

Helen Milva

Estland

7,5

Maria Talihärm

Estland

7,5

5

Raile Rauk

Estland

7

Kristjan Evart

Estland

7

7

Mariliis Nurkse

Estland

6

8

Kadi Milva

Estland

5,5

Toomas Puks

Estland

5,5

Timo Ilu

Estland

5,5

11

Matti Salmela

Finland

5

Tatu Ikonen

Finland

5

Mari Salmela

Finland

5

Mario Vooras

Estland

5

15

Jouni Pensamäki

Finland

4,5

Niklas Lemström

Finland

4,5

Sara Jaakonsaari

Finland

4,5

18

Teele Utt

Estland

4

Helina Savi

Estland

4

20

Teemu Karimäki

Finland

3

Pasi Pellikka

Finland

3


SM i Renju 1999 (av Bengt Nyberg)

 

För första gången har SM avgjorts i den lilla småstadsidyllen Vadstena, i samarbete med Vadstena Folkhögskola. Vi har här fått den kanske bästa mediabevakning vi haft hittills, med artiklar i lokalpressen fredagen före tävlingen, samt vid rondstart på onsdagen, både lokalpress med artiklar på torsdagen, intervjuer och bilder, samt Östnytt som spelade in en del, som sändes på onsdagskvällen i regional-TV kanal 2. Efter tävlingen hade vi åter lokalpressen där samt Expressen som intervjuade den nye Svenske Mästaren Joachim Gaulitz.

 

 

Stora SM, 21-25 april

 

Som vanligt blev tävlingen spännande med många jämna matcher, samt flera oväntade resultat. Till exempel i rond 2 vann Bengt Asplund över Stefan Karlsson och Johnny Nielsen över Rickard Johannesson. I rond 3 vann så Joachim över Stefan och Stefans titel började sitta löst. Han vann dock följande fyra matcher, men fick i rond 5 kämpa hårt för vinsten mot Martin Carlsson. I rond 4 vann Martin C över Göran och Joachim över Rickard. I rond 2 hade vi även en cirka 5 timmar lång remimatch mellan Anders Bertilsson och Martin C. Vidare i rond 3 två stycken över 5 timmar långa remimatcher mellan Göran och Johnny samt mellan Martin C och Jan Palmgren och i rond 6 mellan Rickard och Martin.

 

Annars var det Petter Gardström som ångade på och efter rond 3 hade ledningen med tre vinster samt fortsatte hålla täten med sju raka vinster. I rond 8 möttes så Petter och Stefan i en jämn och hård match som slutade i remi. I rond 9 skulle det så avgöras. Joachim hade 7 poäng efter förlust endast mot Petter. Petter hade 7,5 poäng och Stefan 5,5 poäng. Stefan spelade remi mot Rickard och stannade på 6 poäng vilket betydde bronsplats. Joachim vann ganska komfortabelt över Anders Bertilsson och slutade på 8 poäng. Den sista matchen mellan Petter och Göran blev mycket spännande. Till slut vann dock Göran och Petter blev tvåa med 7,5 poäng. Joachim således ny Svensk Mästare. 4a blev Bengt Asplund med 5 poäng. 5a Anders Bertilsson 4,5 p. Mot slutet såg det ett tag ut som om Jönköping inte skulle få med någon bland de sex som gick vidare till nästa SM. Men Rickard lyckades till slut knipa sjätteplatsen med 3,5 poäng och något bättre kvalitet än Martin Carlsson 3,5 poäng. Göran Holgersson blev 8a med 3 poäng och Jan Palmgren 9a med 2,5 poäng samt Johnny Nielsen 10a med 1,5 poäng.

 

Lite statistik. Av öppningar användes D3 15 gånger, en tredjedel av matcherna således. D11 åtta gånger, I8 fem gånger, D9/I11 fyra gånger, D8 och I10 tre gånger vardera. Sedan D5, D12, I1, I2, I5 och I12. Vi hade 17 svarta vinster, 21 vita vinster och 7 remier.

 

 

Lilla SM, 24-25 april

 

Vi spelade 11 ronder Monrad och vi var 18 stycken deltagare, fördelade på 5 från Högsjö, 4 från Kumla, 4 från Jönköping och 4 från Malmö, samt Tomas Hagström från Linköping. Även i Lilla SM blev det en del oväntade resultat. Förhandsfavoriter var förstås Hannes Hermansson, ungdomsvärldsmästaren, och Peter Jonsson som varande högst rankade. Men Hannes förlorade mot Peter och mot Tomas Hagström samt spelade remi mot sin bror Linus och mot Marcus Eriksson, vilket blev 8 poäng. Peter däremot höll för trycket och förlorade endast mot Linus, vilket gav 10 poäng och seger i Lilla SM. Det blev istället Linus Hermansson, 6e-rankad som med en förlust mot Håkan Möller och remi mot storebror Hannes, blev tvåa på 9,5 poäng och därmed klar för Stora SM nästa år. Linus är nu endast 13 år, precis som Hannes var då han år 1996 kvalificerade sig till Stora SM. Om tredje platsen blev det spännande, då Håkan Möller spelade mycket bra, med vinster bl. a. över Marcus Eriksson, Tomas Hagström och Linus Hermansson samt fem vinster till, summa 8 poäng, samma som Hannes, men Hannes hade lite bättre kvalitet och knep tredjeplatsen. Tre spelare fick 7 poäng, Tomas Hagström, Olga Skuridina/Jonsson och Tomas Hagenfors. Av de yngre pojkarna lyckades Erik Lissel, Kumla, bäst med 5 poäng och 10e platsen.

 

Vi tackar alla som kom och hoppas allt var till belåtenhet. Ett speciellt stort TACK till Anders Bertilsson som gjorde de fina programmen m. m. samt till Bengt Asplund som var mycket behjälplig med Monrad-programmet till Lilla SM och även erbjuder sig att göra partisamlingen efteråt.

 

Väl mött i Vadstena en annan gång.

Resultat:

Stora SM

1

Joachim Gaulitz

Stockholms RK

8

2

Petter Gardström

Uppsala RK

7,5

3

Stefan Karlsson

KFUM Jönköping

6

4

Bengt Asplund

Stockholms RK

5

5

Anders Bertilsson

Högsjö LK

4,5

6

Rickard Johannesson

KFUM Jönköping

3,5

7

Martin Carlsson

KFUM Jönköping

3,5

8

Göran Holgersson

KFUM Jönköping

3

9

Jan Palmgren

Göteborg

2,5

10

Johnny Nielsen

Malmö RK

1,5

Lilla SM

1

Peter Jonsson

KFUM Jönköping

10

2

Linus Hermansson

Högsjö LK

9,5

3

Hannes Hermansson

Högsjö LK

8

4

Håkan Möller

Malmö RK

8

5

Tomas Hagström

KFUM Linköping

7

6

Olga Skuridina

KFUM Jönköping

7

7

Tomas Hagenfors

Kumla LF

7

8

Marcus Eriksson

Högsjö LK

5,5

9

Johan Vikerskog

Malmö RK

5

10

Erik Lissel

Kumla LF

5

11

Sven-Åke Pettersson

Högsjö LK

5

12

Jan-Olov Andersson

KFUM Jönköping

5

13

Kim Kemilä

Malmö RK

4

14

Jan Paulander

Malmö RK

4

15

Mikael Johansson

KFUM Jönköping

4

16

Gabriel Hagenfors

Kumla LF

3

17

Andreas Johansson

Kumla LF

1

18

Carl Hermansson

Högsjö LK

1


Aktuell rankinglista 990501-990831

1

Stefan Karlsson

Stockholms RK

2285

2

Petter Gardström

Uppsala RK

2248

3

Kristian Lindberg

KFUM Jönköping

2199

4

Rickard Johannesson

KFUM Jönköping

2175

5

Joachim Gaulitz

Stockholms RK

2159

6

Ingvar Sundling

Stockholms RK

2129

7

Anders Bertilsson

Högsjö LK

2125

8

Tord Andersson

Uppsala RK

2112

9

Göran Holgersson

KFUM Jönköping

2097

10

Bengt Asplund

Stockholms RK

2095

11

Anders Henningsson

Göteborg

2088

12

Peter Jonsson

KFUM Jönköping

2073

13

Hannes Hermansson

Högsjö LK

2063

14

Jan Palmgren

Göteborg

2035

15

Johnny Nielsen

Malmö RK

2002

16

Martin Carlsson

KFUM Jönköping

1998

17

Björn Wallgren

Härnö LS

1995

18

Linus Hermansson

Högsjö LK

1975

19

Peder Svensson

KFUM Jönköping

1925

20

Tomas Hagström

KFUM Linköping

1895

21

Tommy Maltell

KFUM Jönköping

1891

22

Olga Skuridina

KFUM Jönköping

1862

23

Tomas Hagenfors

Kumla LF

1843

24

Marcus Eriksson

Högsjö LK

1834

25

Björn Eriksson

Stockholms RK

1810

26

Stefan Diös

Malmö RK

1780

27

Tommy Pettersson

Högsjö LK

1759

28

Mike Dufvenberg

Härnö LS

1757

29

Håkan Möller

Malmö RK

1750

30

Michael Sjöberg

Högsjö LK

1666

31

Anders Kleimark

Borås

1663

32

Stig Qvarfort

Hjo

1651

33

Martin Karlsson

KFUM Jönköping

1635

34

Tomas Torstensson

Borås

1634

35

Jonas Frid

KFUM Linköping

1627

36

Bengt Nyberg

KFUM Linköping

1612

37

Jesper Antonsson

KFUM Linköping

1599

38

Micael Näslundh

Olofström

1598

39

Bror Olausson

Högsjö LK

1589

40

Marie Lestander

Arjeplogs ROLF

1587

41

Mattias Hermansson

Kumla LF

1576

42

Christofher Widman

Arjeplogs ROLF

1571

43

Sven-Åke Pettersson

Högsjö LK

1561

44

Ulf Olsén

Kumla LF

1535

45

Jan Paulander

Malmö RK

1507

46

Henrik Karlsson

KFUM Jönköping

1490

47

Mikael Johansson

KFUM Jönköping

1481

48

Eric Hansson

Kärna

1479

49

Nils Widman

Arjeplogs ROLF

1475

50

Peter Widman

Arjeplogs ROLF

1469

51

Morgan Svensson

Kumla LF

1455

52

Daniel Nyberg

KFUM Linköping

1448

53

Benkt Steentoft

Vadstena

1446

54

Sören Wirén

Kumla LF

1438

55

Lars Hellander

Arjeplogs ROLF

1426

56

Jonas Fjellström

Arjeplogs ROLF

1411

57

Linnea Widman

Arjeplogs ROLF

1398

58

Erik Lissel

Kumla LF

1395

59

Jan-Olov Andersson

KFUM Jönköping

1389

60

Kristoffer Fjellström

Arjeplogs ROLF

1375

61

Mina Gardström

Uppsala RK

1354

62

Niklas Majling

Järfälla

1330

63

Linnea Hagenfors

Kumla LF

1316

64

Ulf Wallgren

Bandhagen

1314

65

Karl-Axel Dahlberg

Arjeplogs ROLF

1312

66

Gabriel Hagenfors

Kumla LF

1305

67

André Fredriksson

Arjeplogs ROLF

1285

68

Sandra Sjöberg

Högsjö LK

1284

69

Johan Pettersson

Högsjö LK

1267

70

Carl Hermansson

Högsjö LK

1231

71

Tommy Lindberg

Bro

1229

72

Jonas Westerlund

Arjeplogs ROLF

1214

73

Erik Axlund

Stockholms RK

1208

74

Tony Westerlund

Arjeplogs ROLF

1170

75

Mikael Leijon

KFUM Jönköping

1169

76

Michael Persson

Kumla LF

1120

77

Oscar Holmberg

Kumla LF

1065


Några klubbhemsidor (av Björn Wallgren)

 

Jag har iakttagit att åtminstone tre av våra klubbar har egna hemsidor på Internet

 

KFUM Luffarschack Jönköping

 

Var troligen först ut, redan för flera år sedan. Tack vare Tommy Maltell, den store pionjären inom kombinationen Internet och Fem-I-Rad-spel.

Hemsidan innehåller information om KFUM Luffarschack Jönköpings verksamhet, liksom länkar till annan fem-i-rad-information.

Fullständig adress

http://www.lemes.se/kfumjkpg/kfjluff.htm

 

Arjeplogs Renju Och Luffarschack Förening (AROLF)

 

Trevlig hemsida gjord av Peter Widman, sedan något år tillbaka. Mycket bilder. Bland annat från Ungdoms-VM i Renju i Kina 1998, där klubben representerades av Marie Lestander och Christofher Widman.

Fullständig adress

http://home.bip.net/peterwidman/index.htm

 

Stockholms Renjuklubb

 

Senaste tillskottet. Mycket informativ hemsida gjord av Irene Einberg och Stefan Karlsson. Egen del av KFUK-KFUMs samlade Stockholmshemsida. Både på svenska och engelska.

Fullständig adress

http://www.central.kfuk-kfum.se/renju/index.htm

 

Kanske finns det fler klubbar som har egna hemsidor?


Poängligan 1999, ställning efter SM i Renju:

1

Stefan Karlsson

Stockholms RK

42

2

Peter Jonsson

KFUM Jönköping

37

3

Rickard Johannesson

KFUM Jönköping

34

4

Petter Gardström

Uppsala RK

30

5

Joachim Gaulitz

Stockholms RK

29

6

Anders Bertilsson

Högsjö LK

24

7

Hannes Hermansson

Högsjö LK

19

8

Johnny Nielsen

Malmö RK

18

9

Göran Holgersson

KFUM Jönköping

18

10

Linus Hermansson

Högsjö LK

15

11

Olga Skuridina

KFUM Jönköping

13

12

Bengt Asplund

Stockholms RK

12

13

Martin Carlsson

KFUM Jönköping

11

14

Tord Andersson

Uppsala RK

9

Jan Paulander

Malmö RK

9

16

Håkan Möller

Malmö RK

8

17

Tomas Hagenfors

Kumla LF

7

18

Bengt Nyberg

KFUM Linköping

7

19

Marcus Eriksson

Högsjö LK

7

20

Jan Palmgren

Göteborg

7

21

Micael Näslundh

Olofström

4

22

Marie Lestander

Arjeplogs ROLF

2

23

Lars Hellander

Arjeplogs ROLF

1

Sven-Åke Pettersson

Högsjö LK

1

25

Tomas Hagström

KFUM Linköping

1


Dataprogram som ger dig möjlighet att bli en bättre spelare.

 

 

Spelprogram

 

1. Renju for Windows är ett mycket bra spelande renjuprogram. Pris 150 kronor plus 30 kronor för porto.

 

 

Partiprogram

 

2. Database är en partisamling med för närvarande drygt 20 000 renjupartier. Den handhas numera av Igor Sinjov. Partierna är ordnade i en trädstruktur, där man lätt kan hitta sökta partier genom att ange upp till fyra parametrar svart spelare, vit spelare, tävling och position. Database uppdateras ett tiotal gånger om året. Priset är 150 kronor/år. För detta pris kan du välja om du vill ha en version eller alla uppdateringar. Eventuell fraktkostnad tillkommer om du inte kan ta emot programmet via e-mail.

 

 

Analysprogram

 

3. Renlib är ett analysprogram framtaget av Frank Arkbo, Uppsala. Renlib är en fantastisk hjälp vid analysträning då det ordnar alla instoppade drag och varianter i en trädstruktur som lätt kan konsulteras när man vill repetera en viss variant. Alla pärmar och travar av analyspapper kan arkiveras när man lagt in informationen i Renlib. Programmet kan numera erhållas gratis av förbundet, eventuell fraktkostnad tillkommer.

 

För beställning sätt in aktuellt belopp på Svenska Luffarschackförbundets postgirokonto, nummer 92 90 81 - 8 och ange vad du är intresserad av. För mer information kontakta Stefan Karlsson, tel. 08-53184136.


Ställning i Korr-SM i Renju den 18 maj 1999

 

(av Bengt Asplund)

 

Jag får be att tacka för de fina rapporter som jag har fått in från många av er! I A-gruppen är det särskilt två spelare som har lyckats väl med sitt spel så här långt. Björn Wallgren och Ingvar Sundling, som här visar att han kan ännu trots att han spelat väldigt sällan i vanliga turneringar de senaste åren. Dessutom har Björn och Ingvar båda ytterligare vinster på gång. I B-gruppen har Peter Widman från Arjeplog tagit ledningen, men hack i häl har han flera andra duktiga korr-spelare, som Micael Näslundh, Sven-Åke Pettersson, Leif Larsson och Bengt Nyberg. Christofher Widman har tyvärr hoppat av B-gruppen och det innebär att alla partier mot honom stryks.

 

I år är det ju betydligt fler partier för alla spelare i Korr-SM i Renju än vad vi varit vana med sen tidigare år. Trots att jag inte har annonserat det tidigare har jag nu beslutat att priser i år kommer, förrutom som vanligt till SM-vinnaren, även delas ut till 2an och 3an i Korr-SMsamt till 1an, 2an och 3an i B-gruppen. Dessutom kommer jag i år även dela ut ett specialpris till den spelare, som varit duktigast med rapporteringen. Generöst, ...jovisst! -)

Men det är ju också det sista Korr-SM detta årtusende!!!

 

Lycka till i det fortsatta spelet.

 

Ställningen i Korr-SM i Renju den 18 maj:

Antal oavslutade partier med plustecken.

Grupp A:

1

Björn Wallgren

Härnö LS

6

7+

2

Ingvar Sundling

Stockholms RK

5

8+

3

Anders Bertilsson

Högsjö LK

4

5+

4

Joachim Gaulitz

Stockholms RK

2

11+

5

Linus Hermansson

Högsjö LK

2

9+

6

Johnny Nielsen

Malmö RK

1

11+

7

Bengt Asplund

Stockholms RK

0

11+

8

Göran Holgersson

KFUM Jönköping

0

10+

Grupp B:

1

Peter Widman

Arjeplogs ROLF

9

8+

2

Micael Näslundh

Olofström

8

5+

3

Sven-Åke Pettersson

Högsjö LK

7

10+

4

Leif Larsson

Uppsala RK

6

11+

5

Bengt Nyberg

KFUM Linköping

5

11+

6

Håkan Möller

Malmö RK

3

9+

7

Nils Widman

Arjeplogs ROLF

2

5+

8

Johan Vikerskog

Malmö RK

1

16+

9

Kristoffer Fjellström

Arjeplogs ROLF

1

9+

10

Jan Paulander

Malmö RK

0

12+


Ställningen i E-mail-VM i Renju 1999 (av Björn Wallgren)

 

Den 4e upplagan av E-mail-VM i Renju startade den 17e januari. Spelet har gått i ett högt tempo och nästan alla partier är redan färdigspelade. I finalgruppen står det sedan länge klart att Oleg Fedorkin försvarar sin mästartitel från förra året, liksom att den nästan helt okände Sergej Bondarenko tar andraplatsen. Hård kamp om tredjeplasten, ska Aldis Reims hamna på medaljplats för fjärde gången av fyra? Också hård kamp om vilka 6 som får vara kvar i finalgruppen. Ingen svensk spelare var kvalificerad till årets final.

 

I de fyra kvalgrupperna är det bara segrarna som kvalificerar sig till nästa års final. I tre av grupperna är vinnarna klara, tre välkända ryska spelare Michail Kozhin, Alexander Michailov och Konstantin Nikonov. Men i den återstående gruppen är det stenhårt om segern mellan fyra spelare, de två ryssarna Alexander Nosovsky och Igor Sinjov, samt glädjande nog två svenska spelare, Mike Dufvenberg och Joachim Gaulitz. Det blir "målfotostrid". Sammanlagt har sex svenska spelare deltagit i kvalet, förutom Mike och Joachim, även Björn Wallgren, Rickard Johannesson, Bengt Asplund och Martin Carlsson. I alla grupperna har det varit dubbelmöten, alltså väldigt många partier per spelare.

 

Ställningen i E-mail-VM i Renju den 8 augusti:

Antal oavslutade partier med plustecken.

Grupp A:

1

Oleg Fedorkin

Ryssland

13,5

0+

2

Sergej Bondarenko

Ryssland

13

0+

3

Roman Kolpakov

Ryssland

10

1+

4

Aldis Reims

Lettland

9,5

2+

5

Jurij Tarannikov

Ryssland

8,5

3+

6

Jevgenij Bobkov

Ryssland

7,5

2+

7

Viktor Golosov

Ryssland

6

3+

8

Kazuto Hasegawa

Japan

5

3+

9

Oleg Klimachev

Ryssland

5

1+

10

Sergej Smirnov

Ryssland

4

1+

Grupp B-1:

1

Michail Kozhin

Ryssland

20,5

0+

2

Sergej Filippov

Ryssland

17,5

1+

3

Björn Wallgren

Sverige

17,5

0+

4

Serafima Krasnonosova

Ryssland

17

0+

5

Norihiko Kawamura

Japan

15

2+

6

Ülo Madissoon

Estland

12,5

0+

7

Vladimir Kolesnik

Ukraina

9

1+

8

Rick Brown

USA

8

0+

9

Vitalij Jegorov

Ryssland

7

0+

10

Mher Dumanyan

Armenien

3

0+

Mariam Lalayan

Armenien

3

0+

12

Tom Wang

Kina

0

0+

Grupp B-2:

1

Alexander Michailov

Ryssland

19,5

0+

2

Viktor Barykin

Ryssland

18,5

0+

3

Ants Soosõrv

Estland

16,5

0+

4

Zhang Jinyu

Kina

15,5

0+

5

Sergej Sitnik

Ryssland

14,5

2+

6

Vasilij Alibabajev

Ryssland

13

2+

7

Ingus Rinkis

Lettland

11,5

0+

8

Robert Samal

Tjeckien

8

0+

9

Rickard Johannesson

Sverige

5

0+

10

Marine Minasyan

Armenien

4

0+

11

Katrin Birk

Estland

4

0+

12

Armen Stepanyan

Armenien

0

0+

Grupp B-3:

1

Alexander Nosovsky

Ryssland

17

1+

2

Igor Sinjov

Ryssland

16

2+

3

Vitalij Lunkin

Ryssland

15,5

0+

4

Mike Dufvenberg

Sverige

15

3+

5

Joachim Gaulitz

Sverige

14

5+

6

Marek Kolk

Estland

11,5

1+

7

Wil Huang

USA

10,5

0+

8

Zhang Tongxiang

Japan

8,5

4+

9

Ernestas Gaidamauskas

Litauen

8

0+

10

Carlo Tibaldi

Italien

6

0+

11

Albert Poghosyan

Armenien

2

0+

12

Aram Karapetyan

Armenien

0

0+

Grupp B-4:

1

Konstantin Nikonov

Ryssland

20,5

0+

2

Pavel Salnikov

Ryssland

18,5

0+

3

Dmitrij Solovjev

Ryssland

18

1+

4

Teiji Takagawa

Japan

16,5

0+

5

Evelyn Tihkan

Estland

13

0+

6

Johann Lents

Estland

12

1+

7

Bengt Asplund

Sverige

11,5

1+

8

Giuseppe Baggio

Italien

7

0+

9

Martin Carlsson

Sverige

6

0+

10

Alexej Kobzev

Armenien

5

1+

11

Alexander Lipsits

USA

2

0+

12

Mher Manukyan

Armenien

0

0+


VM-finalen i Renju 1999 (av Björn Wallgren)

 

Reportaget från 1999 års VM i Renju, som spelades i Kina 27 juli-5 augusti, kommer egentligen i nästa Fem-I-Rad (förhoppningsvis ganska snart). Men eftersom det blev en sådan fin svensk framgång, genom Stefan Karlssons bronsmedalj, kan jag inte vänta med att presentera resultatlistan från VM-finalen. Som vanligt var det 12 spelare som hade kvalificerat sig dit och alla mötte alla över 11 ronder.

 

VM-finalen i Renju 1999:

1

Ando Meritee

Estland

9,5

2

Igor Sinjov

Ryssland

7

3

Stefan Karlsson

Sverige

7

4

Kazuto Hasegawa

Japan

6

5

Ants Soosõrv

Estland

5,5

6

Michail Kozhin

Ryssland

5,5

7

Vladimir Sushkov

Ryssland

5

8

Yoshimi Hayakawa

Japan

4,5

9

Zhang Jinyu

Kina

4,5

10

Norio Nishizono

Japan

4,5

11

Pavel Makarov

Ryssland

4

12

Takashi Sagara

Japan

3


Den här sidan uppdaterades senast den 11 augusti 1999
av Tommy Maltell