KAREPA - 96
av Göran Holgersson
Onsdag 7 augusti: Så var det nu dags för den andra gången som Sverige deltar i Karepas träningsläger. Vi träffades utanför cityterminalen i Stockholm (Göran Holgersson, Stefan Karlsson och Bengt Asplund). När jag kom till cityterminalen så träffade jag lite överraskande Stefan Jansson som önskade oss lycka till i turneringen. Bengt skulle testa att ta med sin bil till Estland. Så var det dags för incheckning. Bengt kom på en lysande idé och sa: först in, först ut, som verkade vara ett bra förslag. Så vi valde att ställa oss i den korta kön. Så var det våran tur att köra på båten. En av de anställda på båten dirigerade oss genom båten. Dvs först längst fram i fören och sedan backa upp en våning och sedan köra fram mellan väggen och ett räcke. Trots att Bengts bil endast är en Suzuki (en liten röd japanare), så var det trångt. En av båtpersonalen gav Bengt en lapp som i sin tur gav denna lapp till Stefan för Bengt var nu väldigt stressad. Jag och Stefan fick stiga ur bilen innan det var för sent. Jag och Stefan diskuterade och kom fram till att det skulle bli mycket svårt att parkera bilen. Mycket riktigt så var det för trångt. Men båtpersonalen gav sig inte så lätt, så de började med att sätta bilen i gungning samtidigt som de sköt bilen åt sidan. Att få uppleva detta skådespel var något i hästväg roligt. Både jag och Stefan låg dubbelvikta av skratt. Så var det dags för en bit mat och vi valde en buffé efter mycket om och men. Stefan läste lappen som Bengt hade givit honom. På lappen stod det att det var ett presentkort på 250 kronor. Så vi tänkte att det var nog för allt besvär som Bengt fick lida vid parkering av bilen.
Torsdag 8 augusti: Men så var det inte alls utan det var för att vi fick vänta i drygt 2 timmar innan vi fick åka av båten. Så med andra ord: först in, sist ut. Riktigt så illa var det inte, men bra nära (näst sist). När vi äntligen hade passerat passkontrollen så var det bara bilfärden till Karepa kvar. En liten biltur på ca 120 km öster om Tallinn. Som tur var så hade Bengt haft kontakt med esterna innan så att de hade faxat över en karta. Med hjälp av den överfaxade kartan kunde vi hitta till Karepa utan större problem. Strax innan vi kom fram så träffade vi Ants Soosörv som hälsade oss varmt välkomna. Efter att vi hälsat färdigt så visade Ants var vi skulle bo. Efter att vi ställt in alla väskorna i vårt rum så var det dags för lite mat. Jag skulle tro att det var lite bättre standard på maten i Karepa än vad de svenska spelarna fick under Junior-VM i Nishnij Novgorod. Ungefär som svensk skolmat fast lite enklare. Karepa är en fin och tjusig kustby ca 10 minuters gångväg från huset där vi bodde. Standarden är som en camping fast med utedass och gemensam tvätt och dusch.
Fredag 9 augusti: Så var det dags för start av Karepa-96. Vi spelade en 8 ronders monrad med 90 minuters betänketid och förlängning efter 30 egna drag 10 minuter/10 stenar. I rond 1 så fick jag möta Stefan Karlsson där jag satte upp D9. Som ni kanske vet så var Karepatävlingen den första med de nya renjureglerna där preliminär svart sätter ut de 3 första dragen och sedan väljer vit om han vill byta färg eller inte. Sedan är det som de gamla reglerna. Stefan valde svart och vann sedan lite för enkelt, efter dåligt försvarsspel av mig. I rond 2 så fick jag möta juniorvärldsmästaren, Margus Tuvikene, där han valde att sätta upp D8. Jag bytte färg och spelade en standardposition upp till och med drag 23. I drag 23 har jag en kompakt trea där Margus valde att stoppa på förmodligen fel sida. Jag valde att sätta två tvåor i drag 25 som han försvarade sig med att spela ett förlustdrag i 26. Efter att jag missat den optimala vinsten, så kunde jag turligen vinna ändå. Efter kvällsmaten så frågade Ando Meritee alla om de ville ställa upp i den mycket prestigefyllda bordtennisturneringen som spelas varje år på Karepalägret. Det var 30 stycken intresserade deltagare som skulle göra upp om segern. Ando lottade in oss godtyckligt i två 15-grupper där alla mötte alla i en serie. Efter avklarat gruppspel så blev det cupspel där 1:an i grupp A mötte 15:e i grupp B, 2:an i grupp A mötte 14:e i grupp B osv. Vi spelade på all ledig tid och höll på i ungefär en vecka.
Lördag 10 augusti: Ants bestämde att vi bara skulle spela en rond idag. För att några kompisar till Ants kom och hälsade på och han ville inte tråka ut dem. I rond 3 så fick jag möta Lauri Naber, jag satte upp D11 och han valde att behålla vit färg. Han satte 4:e draget så att det blev övergång till I3. Jag satte ut A- och B-femman och fick behålla B-femman. Efter att Lauri satt ut några svaga stoppar så tog partiet snabbt slut. En ganska lyckad start i turneringen.
Söndag 11 augusti: Efter det att Pavel Ses hade lyckats spela bra i turneringen så fick jag möta honom i rond 4. Pavel fick spela svart i partiet. Pavel var en spelare som passade mig utmärkt. Dvs han var en mycket passiv spelare som gav mig möjligheten att använda min fantasi i min uppbyggnad av attacken. Efter ungefär 50 drag så kunde han inte stå emot min vita attack och jag fick min 3:e pinne i tävlingen. I rond 5 så fick jag möta Ants Soosörv som spelade D11. Vi spelade samma variant som jag och Björn Wallgren spelade i SM t o m drag 13. Jag var svart i partiet. Ants valde en mera lugn variant som vit. Efter det att jag gjort ett stort misstag helt i onödan så kunde Ants sätta mig i en dubbeltrea, snyft, snyft. På kvällen så prövade vi (jag, Stefan och Bengt) på att spela lite boule. Efter att vi spelat som rena rama nybörjare så ryckte vi upp oss rejält mot slutet men det räckte inte riktigt. Och vi förlorade med 13-8, efter ett underläge med 12-1.
Måndag 12 augusti: Trots att jag hade förlorat mot Ants i rond 5 så var det min tur att få spela mot Ando Meritee. Ando som hade fem raka segrar sedan tidigare hade ingen svårighet att besegra mig. Vi spelade D8 med två håltvåor i drag 9, samma variant som Nakamura spelade mot Voskanyan i VM 91. Ando valde en ny intressant variant i drag nummer 26, som överrumplade mig totalt. I rond 7 så fick jag möta Konstantin Nikonov, där jag spelade vit i öppning D3. Efter det att jag hade stoppat upp svarts attack och börjat attackera som vit så gjorde jag en Peter Jonsson, dvs jag missade en fyrvinst som svart hade (Peter du får ursäkta mig, men nu är en ny renjuterm uppfunnen).
Tisdag 13 augusti: I sista ronden så var det återigen dags för ett rent svenskmöte. Jag mötte Bengt Asplund och vi spelade D8, där jag var svart i partiet. Bengt valde en intressant variant som vit som var mycket komplicerad. Varianten hade många lurigheter så som genomskärare och snygga försvarsdrag. Men jag lyckades räkna ut en attack som var vinst enbart om jag tog det lugnt i attacken. Med fyra poäng i bagaget så gav det mig till slut en 10:e placering. På eftermiddagen klockan 15.00 så var det dags för en blixtturnering. Ando ville pröva en ny form av öppningsregel, som gick ut på att preliminärt svart sätter ut de tre första dragen var han vill på hela spelplanen. Efter det så väljer preliminärt vit färg och sedan precis som vanligt. Ando var outstanding på sin egen spelidé.
Onsdag 14 augusti: Idag var det fria aktiviteter så det var bara att sola, spela fotboll och basta förstås. Och framför allt spela klart bordtennisturneringen. Stefan som spelade i grupp A blev till slut femma och jag blev femma i grupp B. Bengt kom på den nedre hälften i grupp B. Så var det dags för cupspelet där Stefan och jag gick vidare i första omgången ganska smärtfritt, medan Bengt fick det tufft. I andra omgången fick Stefan möta "Vitjok", med andra ord Viktor Alexandrov som är en bra bordtennisspelare. Efter en stor kamp så lyckades Vitjok besegra vår svenske mästare i renju med 3-1 i set. Jag fick möta Marek Kolk som var en av de klart fyra bästa spelarna i turneringen. Marek vann lätt med 3-0 mot svaga mig. I finalen spelade Endrik Arumägi mot Marek Kolk och Endrik vann med 3-0 i set. Jag skulle vilja att Stefan Diös eller Rickard Johannesson någon gång kunde komma med till Karepa för att försvara Sveriges ära i bordtennisen. Och lite senare på kvällen var det dags för avslutningsceremoni. Vi samlade oss i bordtennisrummet (det största rummet i villan). Efter att alla samlats så kommer Gatis Gurckis och Arnis Veidemanis in med var sin tårta (som bestod av en halv melon som var vänd med den flata sidan nedåt och på ovansidan satt en slickepinne och stearinljus runt slickepinnen). Ando fick den ena "tårtan" och Ants den andra. Sedan var det dags för Ants att dela ut priser och diplom. Och börjar som brukar göra med att dela ut diplom till de yngsta först och avslutar med de äldre. Ants fick en freestyle för sin 3:e placering som han inte kunde ta emot så han gav den till Lebedeva (juniorvärldsmästarinnan i Nishnij Novgorod och tvåa i B-gruppen i Karepa).
Torsdag 15 augusti: Så var det dags för hemresa som var utan något problem. Den här är en turnering som jag varmt rekommenderar. För övrigt så hade vi ett enastående väder dvs sol i en hel vecka.
Resultat, Karepa-96, A-klassen:
1. Ando Meritee Estland 7
2. Igor Sinjov Ryssland 6.5
3. Ants Soosörv Estland 5.5
4. Margus Tuvikene Estland 5
5. Viktor Alexandrov Ryssland 5
6. Stefan Karlsson Sverige 4.5
7. Arnis Veidemanis Lettland 4.5
8. Konstantin Nikonov Ryssland 4
9. Irina Metreveli Ryssland 4
10. Göran Holgersson Sverige 4
11. Dmitrij Krasnonosov Ryssland 4
12. Alexander Klimashin Ryssland 3.5
13. Vladimir Sushkov Ryssland 3.5
14. Alexander Milevsky Ryssland 3.5
15. Gatis Gurckis Lettland 3
16. Pavel Ses Ryssland 2.5
17. Bengt Asplund Sverige 1
18. Lauri Naber Estland 1
B-klassen:
1. Sergej Vostrjakov Ryssland 10
2. Jelena Lebedeva Ryssland 9.5
3. Andrej Sokolsky Ryssland 7
4. Marek Kolk Estland 6.5
5. Alexander Karnaukh Ryssland 6
6. Claude Kaasik Estland 6
7. Vladimir Rusin Ryssland 6
8. Eve Harju Estland 6
9. Marlen Raudsepp Estland 3.5
10. Mart Paluvits Estland 3
11. Endrik Arumägi Estland 1.5
12. Maris Tuvikene Estland 1
Intervju med Ando Meritee (av Bengt Asplund)
Ando, vad tycker du om årets renjuturnering här i Karepa jämfört med tidigare års turneringar? Många spelare tog turneringen mera seriöst än tidigare. I många partier var det en hård kamp. Efter den regeländring som gjorts och som nu användes här för första gången, var många intresserade av att spela direkta inledningar, som D3, D8 och D11, vilka inte spelats så mycket tidigare. Helt nya analyser måste göras av många.
Antalet deltagare var fler i år än tidigare, 30 st i A- & B-klassen. Det måste väl ni arrangörer vara nöjda med? Vi hoppades faktiskt på ännu fler. Ca. 60-70 spelare hade tidigare visat intresse av att deltaga här. Men med årets lyckade arrangemang bakom oss tror jag att vi säkert kan uppnå detta antal i nästa års turnering här i Karepa, som vi redan nu inbjuder alla till.
Du vann årets turnering ganska övertygande. Var det en lätt seger eller fick du kämpa hårdare än tidigare år? Många starka spelare deltog i år, men efter det att man spelat klart de inledande kända och analyserade varianterna, så gjorde de flesta motståndarna ganska snart små positionella misstag, som gjorde det möjligt för mig att ta över initiativet i partierna och sedan oftast vinna.
Ando, vad tror du om renju i framtiden, öppningsregler osv? Jag tror att vi faktiskt måste prova någon ny öppningsregel i framtiden, som ger oss fler spelbara varianter, som inte är sönderanalyserade. Dagens öppningsregel håller säkert i ca. 4-5 år. Sedan kan en ändring eventuellt behövas. Vi provar här en variant i en blixttävling där den förste spelaren sätter ut de tre första dragen helt fritt på brädet och den andra spelaren väljer färg. Naturligtvis kan många andra varianter tänkas också. Dom bästa renjuspelarna i världen bör redan nu börja fundera på hur en bra öppningsregel för framtiden bör se ut. Kanske kan spelare, vilka bygger sitt spel mycket på teoristudier få problem om alla partisamlingar plötsligt blir förlegade. Men jag tycker att vikten måste läggas vid att vi även i framtiden har ett spel, renju, som lockar ungdomar, där de flesta varianter inte redan är analyserade nästan fram till vinst för endera färgen.
Intervju med Jelena Lebedeva (av Bengt Asplund)
Gratulerar till segern i flickklassen i Junior-VM! Berätta lite om dig själv! Hur gammal är du Jelena? Jag är 14 år och kommer från Podjuga i Norra Ryssland. Det är en liten ort med ca. 5000 invånare.
Hur länge har du spelat renju? Jag har spelat sedan klubben bildades för 5 år sedan, och nu tränar jag sex dagar i veckan i klubben, ca. 1-2 timmar per gång. Vi är nu totalt 72 ungdomar som spelar renju i Podjuga.
Är det många flickor som spelar renju? Om man räknar oss som är lite äldre så är vi 4 stycken, annars är det ganska många yngre flickor som börjat spela.
Vem var din svåraste motståndare på vägen mot VM-segern? Det var en ganska jämn tävling, men Chie Tatsutomi var svårast.
Vilken öppning tycker du bäst om? Indirekt 1 är den öppning jag gillar bäst.
Har du några mer intressen än renju? Ja, jag spelar bland annat fotboll och tennis.
Har du något mål du vill uppnå inom renju? Jag vet inte riktigt... Jag skulle vilja förbättra min ranking. Jag har idag 2 kyu, men jag ska försöka förbättra det.