INLEDNING

Jag valde att göra ett arbete om luffarschack eftersom jag själv spelar det och det skulle då vara roligt att få fram fakta om spelet.

Luffarschack är ett mycket gammalt spel som har utvecklats från ett enkelt sällskapsspel till ett seriöst VM spel. Det är lite av den utvecklingen jag vill nämna här i mitt arbete.

Det som är facinerande med luffarschack är att varje parti eller match aldrig ser lika dana ut. Alltid dyker det upp något nytt drag. Det är det som gör luffarschack så spännande och oförutsägbart. Någonting annat som är så speciellt med luffarschack om man jämför med andra sporter (jag kallar faktiskt luffarschack för en sport) är att luffarschack kan spelas av alla, ung som gammal, stark som svag, kvinna som man och smart som dum.

Jag har själv spelat luffarschack sedan 1989 och även att det blir så att man lägger spelet på is ett tag kommer man alltid tillbaka någon gång. Detta beror givetvis på att man känner för att spela igen, men också att åka iväg på tävlingar med sina lufffarschackskompisar. Det fins många exempel på spelare som kommit tillbaka, t ex Petter Gardström som också gjort det med besked.

Med detta vill jag säja att luffarschack är ett mycket speciellt spel som när man väl börjat spela är svårt att slita sig ifrån.

SAMMANFATTNING

I mitt arbete har jag medvetet försökt skriva om allt som jag tycker är viktigt inom luffarschackets historia och som luffarschacksspelare är roligt att känna till. Eftersom jag själv spelar luffarschack har det därför blivit en hel del skrivet. Jag gick medvetet själv igenom allt i kronologisk ordning i historien eftersom jag själv tycker det blir intressantare så. Det har därför inte blivit någon fördjupning i någon viss grej även om jag försökt nämna de viktigaste milstolparna tydligt.

Jag tycker det har varit intressant att arbeta om detta. Jag har bättre lärt mig förstå varför de som spelar ryskt luffarschack vill göra detta men också varför de som gillar renju bättre spelar det.

En annan sak man lagt märke till är att många duktiga luffarschacksspelare har gift sig med en tjej från utlandet. T ex Petter Gardström, Stefan Jansson, Ingvar Sundling och Frank Arkbo. Är det för att luffarschack är ett utländskt spel kanske?