INTERNATIONELLA TÄVLINGAR

Sedan 1982 har det blivit fler och fler internationella tävlingar och jag tänkte här nämna några av dem.

Den första internationella tävlingen någonsin om man inte räknar med korrrespondens tävlingarna spelades i Jönköping 1982 med deltagande från Japan. Tävlingen fick namnet Swedish Open of renju och spelas fortfarande.

Det första VM:et per korrespondens avslutades 1982. Deltagare från Sverige, Sovjet, USA, Danmark, Canada, Bulgarien och Japan deltog. Man spelade fritt luffarschack och renju. I luffarschack vann Yoshinori Ohtsuka, Japan och renjuklassen vanns av Vladimir Sapronov, Ryssalnd.

Tomas Hagenfors och Stefan Jansson ställde upp i varsin klass där bägge kom två:a.

Den första lagtävlingen hölls 1984 med lag från Ryssland, Armenien och Lettland.

Andra världsmästerskapen per korrespondens spelades 1985 i ryskt luffarschack och renju. I ryskt vann Grigory Filkov, Bulgarien och renju vanns av Alexander Nosovsky, Ryssland.

Varje åren sen 1989 arrangerar estniska förbundet en renjuvecka i Karepa vid finska viken. 1994 deltog för första gången svenskar.

I maj 94 spelades Öppna Lag-EM i St Petersburg. Sverige kom med ett lag bestående av Stefan Karlsson, Petter Gardström, Göran Holgersson och Rickard Johannesson. Sverige kom av 14 på en fjärde plats vilket är en bra placering även om deras målsättning var medalj. Vann gjorde ett lag med 2 spelare från Estland och 2 stycken från Ukraina.

I november 94 skedde en sensation i renjuvärlden då Norhiko Kawamura blev ny mejin (japansk mästare) efter att ha slagit den omöjliga Shigeru Nakamura. Det var första gången sedan 1980 som någon annan än Nakamura vunnit titeln.

De 3:e öppna ryska mästerskapen spelades i mars 1995 också kallat High League (motsvarande Sveriges Stora SM) då det var de 16 bästa som var med. Det var 14 st från Ryssalnd, 1 från Sverige (Stefan K) och en från Uzbekistan. Stefan kom på en 5:e plats vilket är mycket bra med tanke på det mycket starka startfältet. Vann gjorde Nikolaj Michailov, Uzbekistan. Denne Michailov dog senare samma år i sviterna av en hjärnhinneinflamation. Förutom att han vann den här tävlingen har han varit med i VM både 1989 och 93 med en 5:e respektive 9:e placering.

VM I RYSKT LUFFARSCHACK (ej officiellt)

Det första VM:et i ryska Luffarschack även om det inte var officielt spelades i Leningrad 1986. 36 stycken deltog där 18 stycken var från Sovjet, 17 st från Sverige, 1 Bulgar och 1 Australiensare. Vann gjorde Sergei Chernov, Sovjet före svenskarna Stefan Jansson och Jan Palmgren.

Efter VM annordnades landskamp mellan Sovjet och Sverige i renju. Sovjet vann med förkrossande 53,5-6,5. Sverige fick i denna landskampen ett hum om hur långt efter de låg ryssarna i utvecklingen.

FRÅN LENINGRAD TÄVLING TILL EM STATUS

I början av 1990 spelades det en internationell tävling i Leningrad för andra gången. Detta skulle visa sig bli en årlig tradition att fira det nya året i Leningrad sen St Petersburg.

I 1990 års tävling deltog 58 stycken varav 45 ryssar, 7 svenskar, 5 japaner och 1 österrikare. Vann gjorde Dmitrij Krasnonsov, Sovjet. I detta mycket starka startfält kom blott 15 årige Ando Meritee på en 4:e plats. Man förstod redan då att han skulle bli stor spelare.

År 1991-92 vanns tävlingen av Yamaguchi, Japan.

I den den fjärde upplagan av tävlingen ställde inga japaner upp dock tre svenskar. Vann gjorde Alexander Michailov, Ryssland. Många ville att denna tävlingen skulle få EM status vilket också skedde. Det första EM i Renju spelades i december 1994 i Tallin, Estland. Vann gjorde Arnis Veidemanis i en tävling där 26 stycken deltog. Bäste svensk blev Rickard Johanesson på en 10:e plats. Den dåvarande världsmästaren Ando Mertitee blev bara fyra.

Andra EM i Renju spelades i St Petersburg i dec 1995. Det var tyvärr ett ganska klent startfält. T ex deltog ej Ando Meritte, Arnis Veidemanis, Aldis Reims, Ilijin och Igor Sinjov. Bland svenskarna saknades Stefan Karlsson och Petter Gardström. Svenskarna som deltog var Björn Wallgren, Rickard Johannesson och Göran Holgersson. Vann gjorde blott 14 årige Alexander Klimaschin, Ryssland.

1:A OFFICIELLA VÄRLDSMÄSTERSKAPEN I KYUTO, JAPAN

Det första officiella världsmästerskapet spelades om två VM titlar, dels VM i Renju och dels VM i ryskt Luffarschack (Five-In-A-Row).

Till VM i Renju tog sig bland svenskarna Ingvar Sundling, Jan Palmgren och Petter Gardström (då bara 18 år). Representera Sverige i ryskt luffarschack fick Frank Arkbo och Stefan Karlsson äran att göra.

Det märktes att Japan dominerar renju då deras fyra spelare belade de fyra första platserna. Sovjet och Sverige spelade däremot i division 2. Glädjande var dock att svenskarna började närma sig ryssarna.

I VM i Renju kom Ingvar 6:a, Petter 9:a och Jan 10:a. Här deltog 10 stycken.

I ryskt luffarschack kom Stefan 5:a och Frank 6:a. Här deltog 6 stycken.

Vann gjorde Shigeru Nakamura efter att ha tagit 8 1/2 poäng av 9 möjliga. En fantastisk prestation.

Världsmästare i Luffarschack med rysk öppningsregel blev Sergei Chernov från Sovjet.

Japanerna stod för ett ypperligt arrangemang med fantastiska invignings och avslutningscermonier och prisbord av verklig klass. Man hade också TV-bevakning.

Kommande VM-arrangörer skulle få det ytterst jobbigt att anordna ett världsmästerskap av samma kaliber.

I ryskt luffarschack vann svart 77% av partierna och alla var mycket ovissa om dess fortsatta framtid i VM sammanhang.

2:A VM I MOSKVA

Precis som i VM i Kyoto spelades det här Renju VM och VM i ryskt Luffarschack. Inför detta VM:et hade Sovjetunionen splittrats och det blev många nya stater.

I Renju VM deltog 12 st spelare från 6 olika nationer. Från Sverige kom Jan Palmgren, Ingvar Sundling och Petter Gardström. Bäste svensk blev Jan på en 6:e plats. Vann gjorde Shigeru Nakamura, Japan. Han var precis lika överlägsen som förra VM:et. Han tog 10 poäng av 11 möj-liga.

I VM i ryskt vann Yuri Tarranikov, Ryssland före då 17 årige Ando Meritee. Sergei Chernov lyckades ej försvara sin VM titel och blev trea. Bland det åtta mycket starka startfältet kom Anders Henningsson på en hedrande fjärde plats. Han lämnade bl a Norihiko Kawamura efter sig i resultatlistan. Den andre svensken Bengt Asplund kom på ?:plats. Alla var nu överrens om att detta var det sista VM:et med rysk öppningsregel.

3:E VM I ARJEPLOG

I augusti 1993 hölls det 3:e VM:et i Renju. Ryskt luffarschack hade numera ingen VM status utan hade en öppen klass istället. Denna öppna klass var jämte öppna renjutuneringen (B-klassen) och givetvis VM i Renju de största tuneringarna under VM.

Hela 16 stycken nationer deltog vilket var det största i en tunering. Man fick pga detta hålla en VM-kvaltävling där de 3 bästa gick till själva VM-tävlingen.

I VM i Renju ställde 2 st svenskar upp. Dessa var Ingvar Sundling och Stefan Karlsson. I det 12 stycken starka startfältet kom de 8:a respektive 10:a. VM vanns av Ando Meritee, Estland före japanen Hideki Nara.

I B-tävlingen i renju deltog 62 stycken och i öppna tävlingen i ryskt luffarschack deltog 60 stycken. I sistnämda tävlingen vanns av Anders Henningsson vilket var en mycket stark presentation. I B-tävlingen gjorde Petter Gardström comeback efter några års uppehåll.

Organisationsbiten sköttes mycket bra även om det var lite svårt med rekryteringen av personal. Det fanns dock eldsjälar som tog tag i det hela. De som ordnade mest med detta var Peter Jonsson och Jan Berg-lund.

Sammanfattningsvis kan man säga att Estland som hade 2 stycken med i VM med en 1:a plats och 6:e plats som följd har utvecklats mycket. Om svenska insatsen kan man säga att den ej var dålig eftersom man internationellt också utvecklats. Det som dock känns som en liten besvikelse är japanernas placering som var 2:a, 5:a och 7:a. Men den största besvikelsen var att regerande världsmästaren och renjusuvärenen Shigeru Nakamura ej dök upp.

4:E VM I TALLIN, ESTLAND

Precis som i VM i Arjeplog var det förkval . Tyvärr var det ej så många med här utan hela 5 st av 8 gick vidare till VM. Det blev i VM-kvalet många uppgjorda partier med remi som följd. Det skulle tyvärr bli lite av den varan i VM-tävlingen också.

I VM deltog 12 stycken därav 2 japaner, 2 ester, 3 ryssar, 2 svenskar, 2 letter och en från Armenien. Bäste svensk blev Petter Gardström på en 6:e plats medan den andre svensken Stefan Karlsson blev 11:a. Shigeru Nakamura var ej med i år heller men en Japan vann ändå nämligen Norihiko Kawamura. Han tog 9 poäng av 11 möjliga vilket är mycket starkt. Två:a blev regerande världsmästaren Ando Meritee, Estland.

Det fanns också en öppen renjutunering samt en öppen luffarschacks tunering. I luffarschacks klassen spelade man med ryskt luffarschack med alternativa 5:e och 7:e drag, dvs svart sätter ut två förslag på 5:e drag samt två förslag på 7:e drag där vit får plocka bort ett av dessa.

De som kom 1-3 i renjuklassen skulle få personliga platser till 1997 års internationella förkval till VM. Favorit var här Kazuto Hasegawa, Japan. Men vann gjorde istället Igor Sinjov, Ryssland. Man kan säga att europerna verkligen har närmat sig japanerna. Det bör också tilläggas att de som deltog i öppna renju klassen var 28% tjejer. Vissa var mycket duktiga. En kom t ex 6:a. De duktigaste är främst från Ryssland och Lettland.